Uitwisselingen met Novara, Italië

wo 18.05.16

Milaan, Novara, Lago Maggiore: ciao bella Italia!

Dag 1: de heenreis
Na wekenlang gewacht te hebben om onze Italiaanse vrienden weer te zien was de dag nu eindelijk aangebroken. Iedereen was ruim op tijd op Eindhoven Airport en we hebben een voorspoedige vlucht gehad. Enkele leerlingen vlogen voor het eerst en ze vonden het geweldig! Bij aankomst in Novara stonden de Italiaanse leerlingen en docenten ons met zelfgemaakte welkomstborden op te wachten. Meteen gingen alle leerlingen met hun partners mee naar hun tijdelijk Italiaanse huis om kennis te maken met hun Italiaanse familie, spannend!
 
Dag 2: de scholengemeenschap
De eerste volledige dag in Italië stond in het teken van het bezoeken van verschillende klassen van enkele scholen die onder de scholengemeenschap vallen. Ook hebben alle leerlingen samen een dansje ingestudeerd die ze een aantal dagen later bij het grote familiediner zouden gaan opvoeren. Het weer deed eerder Hollands dan Italiaans aan: het regende pijpenstelen. Een prima dagje dus voor een binnenprogramma.

Dag 3: Milaan
Omdat het deze dag ook hard regende, werd besloten om in plaats van naar het meer ‘Lago Maggiore’ naar Milaan te gaan. Daar hebben we verschillende historische plaatsen bezocht, waaronder de indrukwekkende dom van Milaan. En natuurlijk gingen de leerlingen in de vrije tijd flink shoppen.

Dag 4: Novara
De vierde dag stond in het teken van de stad Novara. Het is een stad met een mooi, rustig en gezellig stadscentrum. De grote blikvanger is de prachtige grote koepel die hoog boven het stadscentrum uitsteekt en deze hebben we dus ook bezocht. ’s Ochtends werden we hartelijk ontvangen in de raadszaal van het gemeentehuis van Novara waar we werden getrakteerd op koekjes die door Italiaanse leerling-koks waren gebakken. Daarna was het tijd voor een bezoek aan het natuurhistorisch museum met dieren van over de hele wereld. Uiteraard was er wat tijd om te shoppen. Maar op tijd naar huis, want ’s avonds stond het grote familiediner op het programma. De ouders hadden enorm hun best gedaan want bij de Italiaanse hapjes was aan kwaliteit en kwantiteit absoluut geen gebrek. Na het diner hebben we samen met de ouders naar een filmpje gekeken die de Italiaanse docenten in elkaar hadden gezet van het programma in Nederland. Deze is hier te bekijken: https://youtu.be/tiCDALMeDjA

Dag 5: de natuur in
Na een paar dagen van drukke programma’s in verschillende steden was het tijd voor een lekker dagje in de natuur. Na een mooie wandeling langs een aantal rivieren en een mooi dorpje boven op een heuvel kwamen we bij een grote picknickplaats waar we lekker konden ballen, grappen en wandelen. Een heerlijke dag samen sporten dus.

Dag 6: familiedag
Op de familiedag gingen veel van de jongens samen paintballen en samen ‘chillen’. Anderen gingen naar het grote meer, naar de zee, naar Turijn, bleven thuis om te barbecueën, gingen naar een communie, gingen met de familie naar de kerk of deden gewoon een dagje even helemaal niks. Ook wel eens lekker in zo’n drukke week.

Dag 7: Lago Maggiore
De laatste dag was het een stralend Italiaans weertje. Een perfecte dag om met zijn allen naar Lago Maggiore te gaan om een natuurtuin te bezoeken, een boottochtje te maken naar een romantisch visserseilandje en een toeristisch plaatsje te bezoeken waar we wat laatste souvenirs konden inslaan. Nog één dagje genieten van Italië, van het zonnetje en van onze lieve uitwisselingspartners.

Dag 8: het afscheid
Aan al het goede komt een eind. ’s Ochtend spraken we op school af om afscheid te nemen van iedereen. De tranen vloeiden rijkelijk aan zowel Nederlandse als Italiaanse kant. Zelfs een Italiaanse docente kon haar tranen niet bedwingen. Het was dan ook echt een heel bijzondere week waarin we met zijn allen veel hebben geleerd en gelachen. Maar het is natuurlijk ook heel fijn om weer thuis te zijn.

ROQUIN