Theater AanZ voorstelling Lokaal G1.25

di 24.02.15

Het lijkt een gewone schooldag zoals alle andere. Een klaslokaal met tafels en stoelen. Vier leerlingen, gespeeld door acteurs, nemen plaats.

Het lijkt een gewone schooldag zoals alle andere. Een klaslokaal met tafels en stoelen. Vier leerlingen, gespeeld door acteurs, nemen plaats. De gymzaal van Metameer in Stevensbeek is voor even het decor van voorstelling Lokaal G1.25.

Acteurs van theater AanZ uit Nijmegen spelen maandag 23 en dinsdag 24 februari 2015 deze voorstelling voor de bovenbouw havo en vwo. De interactieve voorstelling is gebaseerd op een waargebeurde situatie over homoseksualiteit.

Twee jongens en twee meiden zitten in het straflokaal van wie een homo en een lesbienne is. Een filmpje geplaatst op Facebook waarin een van de jongens wordt uitgemaakt voor homo vormt aanleiding voor een ruzie en heftige woordenwisseling.

De leerlingen van havo 4 kijken muisstil toe hoe dit helemaal uit de hand loopt. Hierna vragen de acteurs hoe zij, de leerlingen, gereageerd zouden hebben. De voorstelling wordt ‘teruggespoeld’ en opnieuw gedaan op basis van hun ideeën en suggesties, zodat het stuk op een fatsoenlijker manier afloopt. De leerlingen reageren positief op de voorstelling. Het was soms grappig maar ook wel eens choquerend. Het moment waarop een van de jongens gestoken wordt met een mes vinden de meesten te ver gaan. Een meisje reageert: “Als mijn beste vriendin lesbisch zou zijn, zou ik dat gewoon accepteren. Ze is al 10 jaar mijn vriendin. Maar ik zou wel even aan het idee moeten wennen.” Dat geldt voor meerderen; het verandert de vriendschap, maar ook weer niet dramatisch. De acteurs weten de leerlingen tot nadenken te zetten. Het onderwerp wordt in een veilige omgeving, op het toneel, bespreekbaar gemaakt. Toch blijven leerlingen het lastig vinden om voor hun klasgenoten uit de kast te komen. Maar het bespreken met een goede vriend(in) is een goede eerste stap. Het was een mooie en interessante voorstelling.

Laatste nieuws

ROQUIN