Ondersteuning bij dyslexie

Er zijn diverse apps in de App Store die in staat zijn om documenten goed voor te lezen. Van deze apps gaat de voorkeur gaat uit naar Clarospeak.

Leo Nabben vertelt:
Voor 4 euro krijg je dan het programma en 5 stemmen (3 x Nederlands, Frans en Engels). Duits kan er nog voor 2 euro bij gekocht worden. Het programma zet pdf'jes meteen om naar tekst en kan de tekst zelfs als geluidsbestand opslaan.

Voor de meeste leerlingen zullen de standaardmogelijkheden van de iPad zelf al voldoende zijn. Ook zonder speciale apps kan de iPad namelijk teksten in diverse talen voorlezen. Ga voor deze optie op de iPad naar 'Instellingen', 'Algemeen', 'Toegankelijkheid' en zet dan de optie 'Spreek selectie uit' aan. Voorwaarde hiervoor is wel dat je de tekst moet kunnen selecteren en dat kan niet altijd.

Aangezien de digitale schoolboeken door de uitgevers worden beveiligd kunnen deze niet worden voorgelezen. Hiervoor blijf je afhankelijk van de uitgaves van Dedicon. Met de app Lex zijn alle bij Dedicon gekochte audioboeken prettig op de iPad af te spelen. 

 

 

ROQUIN