Survivalweek met een internationaal tintje

za 19.09.15

De tweetalige vmbo 3-klassen van jenaplan zijn naar Oostenrijk geweest. Anders dan de survival in de Ardennen voor de reguliere derde klassen had deze reis, buiten groepsvorming en grenzen verleggen, een internationale component.  

Jn3Tj en jn3Tk zijn op maandagavond 14 september om 19.00 in de bus gestapt om de dag erna pas om 09.00 uur aan te schuiven bij het ontbijt van de goed verzorgde slaapverblijven te Latschach (Zuidoost-Oostenrijk). Normaal gesproken zou de bus eerder zijn gearriveerd, ware het niet dat de bus met bandenpech kwam te zitten. Gelukkig waren de begeleidende docenten afkomstig van het leergebied intersectoraal en konden zij hun beroepsvaardigheden direct toepassen.  

Gedurende deze week hebben de leerlingen mogen genieten van een heel divers en uitdagend programma. Maar ook van de typisch Oostenrijkse - rijkelijk gevulde - keuken. Tijdens hun eerste dag was er een stadstocht en –opdracht in de dichtstbijzijnde grotere plaats Villach. Leerlingen mochten na hun kennismaking met de plaatselijke bevolking, cultuur en gewoonten via een kanotocht terug naar de slaaplocatie. Opvallend genoeg heeft niet iedereen de overtocht met een droog tenue kunnen starten én eindigen. De rest van de week hebben de leerlingen nog een gehele dag samengewerkt met een plaatselijke klas leerlingen die zich eveneens bezighouden met een uitgebreider Engels lesprogramma. Donderdag was EIO-topdag omdat de leerlingen die dag drie landen hebben aangedaan.  

In de ochtend was het raften in Slovenië, de lunch was in Italië, de namiddag bezochten de leerlingen een ‘bauerenmarkt’ in Oostenrijk en ’s avonds was er een oer-Hollandse bonte avond. De afsluiter van de week was geheel Brits georiënteerd met een cricket en 'rounders' kennismaking. Ook de CSI-project, die verzorgd werd door een plaatselijk Brits echtpaar. Sylvia en Neil, beiden docent, bieden in Oostenrijk projecten aan waarbij leerlingen op een speelse en actieve manier in aanraking komen met de Engelse taal. Voor dit project kregen de leerlingen inzichten in de wereld van de ‘crime scene investigation’. Hierbij zijn ze aan de slag gegaan met vingerafdrukken, het officiële FBI ‘facial recognition software’, dna-onderzoek en tal van andere onderzoekstechnieken.  

Na al deze activiteiten en indrukken is de tocht huiswaarts ingezet, waarna de kinderen zonder verrassend oponthoud in de ochtend van zaterdag 19 september door hun ouders zijn ontvangen. 

ROQUIN