Dirk Bracke bezoekt derde klassen

ma 01.02.16

“De beste schrijver die we hebben gehad.”

 

Ademloos luisterden de leerlingen naar Dirk Bracke. De Vlaamse schrijver bezocht in de negende week de derde klassen van de sector jenaplan. Zijn boeken Black en De bruid zijn actueel, spannend en populair bij de jongeren. Ze gaan over bendes in Brussel waarvoor Bracke research deed in de Brusselse buurt Molenbeek waar toen al de politiewagens rondreden. De aanslagen in Parijs op 13 november hadden nog niet plaatsgevonden.

Op jenaplan is veel aandacht voor leesonderwijs. Leerlingen bezoeken de bibliotheek in Boxmeer en in de eerste, tweede en derde klas worden schrijvers uitgenodigd als Helen Vreeswijk, Annejoke Smit en Khalid Boudou. Ook heeft Metameer jenaplan een project ‘identificerend lezen’ opgezet in samenwerking met BiblioPlus. Leerlingen lezen een boek uit een geselecteerde lijst rondom een thema als vrijheid. Naast het vak Nederlands ook bij geschiedenis en de kunstvakken aandacht wordt besteed.

Indy van der Heijden vond Dirk Bracke de beste die ze hebben gehad. Vanwege zijn dyslexie had hij nog geen boek van hem gelezen. Hij had wel van hem gehoord en in de les waren fragmenten uit Brackes boeken van tevoren behandeld. “Als een schrijver langskomt, is dat interessanter dan informatie opzoeken op internet.” Hij kon het wel waarderen dat de schrijver de moeite nam om voor zijn boek door de straten in Molenbeek te rijden terwijl overal politiewagens rondreden.

Het boek Black is verfilmd en momenteel ook erg ‘hot’ in het buitenland. Tijdens zijn bezoek liet

Bracke de trailer zien. De leerlingen stelden ook hierover vragen. “We moesten goed luisteren. Hij kwam uit België. Dat wist ik niet. Maar dat kon je wel horen.”

ROQUIN