Uitwisseling met Emanuel Kantgymnasium in Leipzig

vr 18.03.16

Een (in)spannende week, voor zowel leerlingen, ouders en begeleiders.

Na een treinreis van ruim acht uur, was daar dan eindelijk het moment waar iedereen op gewacht had! Onze leerlingen stormden de trein uit, om aan het einde van het perron toch plots een ietwat afwachtende houding aan te nemen. Onze leerlingen keken zowaar een beetje verlegen naar hun schoenen. Op school was er plek om echt kennis te maken. De gematchte leerlingen vertelden elkaar wat ze verwachten van de uitwisseling. Het was best spannend in het begin, maar al snel werd er veel gelachen en lekker gegeten.
De volgende dag verkenden alle leerlingen de binnenstad van Leipzig met een speurtocht die georganiseerd was door de Duitse leerlingen. ‘s Middags beklommen onze leerlingen het Völkerschlachtdenkmal, een kolossaal 91 meter hoog monument ter nagedachtenis aan de slag bij Leipzig in 1813.
Op maandag werd het schoolgebouw verkend en een les bijgewoond. Hierbij werden veel verschillen met onze school in Boxmeer opgemerkt. Zo duurden de lessen daar langer (90 minuten) en waren er in de lokalen geen ramen naar de gang toe. Ook zaten de leerlingen in traditionele busopstelling en spraken ze de docent met de achternaam aan.
Op dinsdag bezochten we Berlijn. We beklommen de Französische Dom waar we van het uitzicht genoten. Na de vrije tijd om te shoppen (natuurlijk veel te kort) werd de Berlijnse muur bezocht. We kregen een indrukwekkende rondleiding door een gids die best goed Nederlands sprak en heel veel vanuit eigen ervaring vertelde.
Op woensdag en donderdag namen de leerlingen deel aan verschillende workshops (koken, dans, theater of keramiek). Ook bezochten we het Panometer Asisi, waar een enorm doek van het Great Barrier Reef was tentoongesteld.
’s Middags werd er in de gymzalen van de school fanatiek gevolleybald en getafeltennist.
Onze leerlingen verloren als een goede gast nipt van het Duitse team.
Op de laatste avond was er een afsluiting georganiseerd waarbij ook de Duitse gastouders aanwezig waren. Er werden prijzen uitgereikt, pizza’s gegeten, gedanst en vooral veel plezier gemaakt.
Dankzij de vriendelijkheid en gastvrijheid van de Duitse leerlingen, en de positieve instelling van onze leerlingen was het een geweldige uitwisseling, waarbij ze veel konden leren over een ander, zichzelf en de Duitse cultuur. Van 10 t/m 17 juni komen de Duitse leerlingen naar Nederland, we kunnen haast niet wachten elkaar weer te ontmoeten!

ROQUIN