Uitwisseling met San Fidel Ikastola uit Gernika

ma 14.03.16

Poseren voor een replica van Picasso’s Guernica.

Van 26 februari tot en met 3 maart zijn 28 leerlingen van jenaplan op uitwisseling geweest in Spanje. Tenminste, dat dachten we…

Na een voorspoedige heenreis werden we door leerlingen, ouders en docenten hartelijk ontvangen op school in Gernika (Baskische naam voor Guernica). Hier werd ons al snel duidelijk dat we niet in Spanje, maar in Baskenland waren. Ze spreken Baskisch, ze eten Baskisch en in sportteams mogen alleen Basken meedoen; denk aan Athletic Club de Bilbao en aan Euskatel Euskadi, de Baskische wielerploeg.

Alle mensen die betrokken waren bij de uitwisseling waren bijzonder hartelijk en vriendelijk en stonden letterlijk dag en nacht voor ons klaar om de leerlingen en begeleiders een onvergetelijke week te bezorgen.

De eerste volledige dag hebben we op school doorgebracht om elkaar allemaal beter te leren kennen. Communiceren in het Engels blijkt dan toch lastig te zijn. Gelukkig kon met handen en voeten toch veel duidelijk gemaakt worden. ’s Middags volgde een rondwandeling door het centrum van Gernika, waarbij we een replica van het schilderij ‘Guernica’ van Picasso bewonderd hebben en de oude raadszaal en de eik van Gernika gezien hebben.
Zaterdag zat het weer flink tegen; het hoosde van de regen en het was koud en stormachtig. Dat is niet echt fijn wanneer je een buitenactiviteit op het programma hebt staan. We hebben het ingekort en een gedeelte binnen gedaan bij een natuurreservaat bijna aan de kust van de Atlantische Oceaan.

Op zondag was het familiedag en zijn veel leerlingen gaan paintballen, hebben ze uitgeslapen en een beetje ontspannen na een paar inspannende dagen met veel nieuwe ervaringen.

De maandag stond geheel in het teken van eten. Eerst een bezoek aan de streekmarkt in Gernika en vervolgens met de daar gekochte producten een collage maken en het typisch Nederlandse eten vergelijken met het Baskische. Hoe hard de leerlingen het ook geprobeerd hebben, een frietje kapsalon krijg je echt niet uitgelegd!
In de middag hebben de leerlingen een workshop pintxos (Baskische tapas) maken gehad en hebben ze prachtige en heerlijke hapjes gemaakt. Die moesten daarna natuurlijk allemaal opgegeten worden.

Dinsdag stond een bezoek aan Bilbao op het menu. Een rondwandeling door het historisch centrum met daarna een bezoek aan het hypermoderne Guggenheim museum met een tentoonstelling van Andy Warhol en veel kunst van Jeff Koontz. Voor veel leerlingen een eerste kennismaking met een museum. Gelukkig konden ze alle indrukken verwerken in de middag die bestond uit een speurtocht en vrije tijd. Conclusie: McDonald’s smaakt in Baskenland precies hetzelfde als thuis.

De week vliegt; woensdag alweer de laatste complete dag. Een film over het Baskenland, gevolgd door een bezoek aan een grot, een 3D virtual reality tour door de diepste delen en een bezoek aan een Jai-Alai wedstrijd; de snelste balsport ter wereld. Om de gezellige en fijne week af te sluiten hebben de leerlingen samen Baskische volksdansen geoefend.

Op donderdagochtend was het tijd om afscheid te nemen. De tranen vloeiden rijkelijk, maar gelukkig komen de Baskische leerlingen van 12 tot en met 19 april ook ervaren hoe het leven in Nederland is. Iedereen is een wereldse ervaring rijker en ook héél erg moe…

ROQUIN