Uitwisseling derdeklassers in Leipzig

do 16.03.17

Deutsche Gemütlichkeit en een spannende belevenis op de familiedag…

Op donderdag 9 maart vertrok een groep derdejaarsleerlingen van jenaplan vol enthousiasme richting Leipzig. Na een treinreis van 8 uur werden wij op het station feestelijk opgewacht door de Duitse leerlingen en enkele ouders. Hiermee was de uitwisseling officieel begonnen. 

In het gastgezin
“Hun kamer is veel groter dan die van mij! Terwijl ze niet eens in een huis wonen!” De verschillen tussen het ruim 520.000 inwoners tellende Leipzig en Boxmeer en omstreken, waren al gelijk bij aankomst merkbaar. Leipzig is een grote stad, maar de Duitse leerlingen woonden veelal op loopafstand of een enkele tramhalte verwijderd van school. De Duitse gezinnen waren heel vriendelijk en zeer gastvrij. Sommige leerlingen hadden zelfs een eigen slaapkamer gekregen. Wel werd de spierkracht van onze leerlingen gelijk goed getest. Ze moesten hun vele koffers en tassen volgeladen met snoepgoed vaak meerdere trappen omhoog sjouwen naar de appartementen waar de Duitse leerlingen woonden. 

Wennen aan het Duitse eten
Ook op school waren de verschillen goed merkbaar. In Leipzig duren de lessen 1,5 uur en zijn de leerlingen beduidend stiller. Over één ding waren de Nederlandse en Duitse leerlingen het op dag 1 al gelijk allemaal eens; het eten op school was niet hun favoriet. Gelukkig hadden de Duitse leerlingen dan ook op de tweede dag een speurtocht door de stad uitgestippeld, waar de Nederlandse leerlingen niet alleen alle belangrijke gebouwen en standbeelden in Leipzig leerden kennen, maar ook konden ontdekken waar de Starbucks, de McDonald’s en een onder onze leerlingen snel favoriet geworden dönershop zaten.  

Zakkenroller
Op de derde dag was het familiedag. Veel leerlingen zijn toen gezamenlijk naar de dierentuin gegaan. Het hoogtepunt van internationale samenwerking was wellicht op deze dag. Een van onze leerlingen was namelijk van haar portemonnee beroofd. De Duitse uitwisselingspartners hadden geholpen de portemonnee terug te vinden mét alle pinpassen erin. En na een heldhaftige woordwisseling met de schuldige zakkenroller was óók het geld zelfs teruggegeven. Zonder docent, zonder ouders en zonder politie wisten deze dames heel goed voor elkaar op te komen. 

Sportblessures
Op de vierde dag was er een workshopochtend en een sportmiddag. Ondanks de blessures die enkele van onze leerlingen hadden, werd er sportief meegedaan. Wel ging het er soms iets té fanatiek aan toe, waardoor er helaas nog een paar lichte blessures bij waren gekomen. Gelukkig was het niks ernstigs en was dit voor sommige leerlingen juist reden om nog hechter op te trekken met hun uitwisselingspartner. 

Heimwee
Op de vijfde dag waren er wederom workshops en was er ‘s avonds alweer het eindfeest. Op het feest liepen de emoties soms hoog op, enkele leerlingen hadden last van heimwee terwijl andere juist door de gezelligheid vergaten dat het programma onderdeel van school was, en weer andere leerlingen vonden de week toch wel een beetje lang duren. 

Berlijn
Op woensdag, de zesde dag, gingen we naar Berlijn. Het programma voor deze dag was redelijk vol met een wandeltocht van de Reichstag naar de Berliner Dom en langs de Berlijnse Muur. We hadden daarom onze leerlingen benadrukt op tijd aanwezig te moeten zijn. Niet alleen waren ze ’s ochtends allemaal keurig op tijd, onze leerlingen waren zelfs na de lunchpauze op het Alexanderplatz eerder terug op de verzamelplaats dan zowel de Duitse leerlingen als de docenten!

Met veel mooie indrukken hebben we dan ook een heel prettige uitwisseling gehad.

Laatste nieuws

ROQUIN