Uitwisseling derdeklassers in Cerignola

di 21.03.17

De vier p’s van Italië: pasta, pizza, picknick en Pompeï.

Uitwisseling derdeklassers in Cerignola
De vier p’s van Italië: pasta, pizza, picknick en Pompeï.

De eerste keer zonder ouders op reis, de eerste keer vliegen of de eerste keer naar het zuiden van Europa; iedereen had zo wel zijn redenen om met spanning uit te kijken naar deze uitwisseling. 16 leerlingen van het vmbo, havo en vwo en twee docenten begonnen aan de reis naar het Zuid-Italiaanse Cerignola. Na een vlotte vlucht kwamen we maandagavond aan in Bari waar de Italiaanse leerlingen en docenten ons op stonden te wachten. Een onwennige kennismaking volgde, maar na een uur in de bus naar Cerignola waren de vriendschappen al snel gesloten. Laat in de avond kwamen we aan, snel kennismaken met de Italiaanse families en op naar bed!

Pasta di Mamma
Op dinsdagochtend verzamelde iedereen zich op de school I.I.S. Augusto Righi. Na een korte rondleiding door het gebouw wandelde de groep naar het stadscentrum van Cerignola. De groep bezocht de kathedraal, het stadsmuseum en de oude historische binnenstad. Na de eerste verkenning van de stad trokken de leerlingen huiswaarts voor een uitgebreide Italiaanse lunch. “Na een groot bord vol met pasta kregen we nog een bord vol met eten...”. De Nederlandse magen maakten kennis met de zeer uitgebreide eetcultuur van Italianen. ’s Avonds kwamen alle Italiaanse mama’s naar school om ons pasta te leren maken. Het was een uitdagende klus om de kookkunsten van de Italiaanse mama’s te evenaren.

En nog een kasteel!
Woensdag was het tijd om de omgeving te verkennen. Castel del Monte was het einddoel van de dag: een kasteel boven op een heuvel met prachtig uitzicht op de omgeving. De leerlingen en docenten genoten hier van een picknick in de aanwezigheid van een roedel zwerfhonden. Eenmaal terug in de bus ontstond er wat verwarring bij de Nederlandse leerlingen. Wat was nu de bedoeling? Waar gingen we naar toe? Vragen bleven onbeantwoord en na enkele minuten werd gezegd dat er democratisch besloten was dat we hier nog een uur zouden verblijven. Wat later dan gedacht arriveerde iedereen weer in Cerignola waar de pizza’s, pasta’s en andere lekkernijen werden aangesneden.

Een dag voor hoogtepunten
Donderdag vroeg op! Een ‘sfeervolle’ busrit vol gezang en gelach bracht ons naar de andere kant van Italië. Seduti (zitten!) werd het woord van de dag omdat het soms iets te gezellig werd. Aangekomen in het westen van Italië brachten we als groep een bezoek aan het indrukwekkende Pompeï met de Vesuvius op de achtergrond. Na de middag trokken we naar Napels, de chaotische toestanden in het verkeer maakten indruk op de leerlingen. In groepjes zijn de leerlingen de stad in getrokken, sommigen trokken naar de kust om de skyline met de Vesuvius te fotograferen, anderen op zoek naar een pizza Napolitano en enkelen kwamen niet verder dan de H&M.

Een zonovergoten weekend
Na de drukke eerste dagen gaf het weekend wat verlichting. In Margherita di Savoia konden we dan eindelijk chillen aan het strand! Hier werd het kaf van de koren gescheiden: een aantal Nederlanders verbaasden de Italianen door de Adriatische Zee in te duiken.

Zondag, familiedag, gingen de Nederlandse leerlingen met hun Italiaanse families hun eigen weg. Dat Italië nog wat strenger gelovig is dan Nederland ondervond Kay met het bezoeken van de zondagsmis in de kerk. Daarna ging hij net als Sofie een bezoek brengen aan de begraafplaats om tulpen neer te leggen bij overleden familieleden. Anderen zijn naar de steden Bareletta, Manfredonia of het plaatselijke voetbalveld geweest om hun zondag door te brengen. Vanwege Vaderdag waren de zondagslunches nog net wat uitgebreider dan we gewend waren. Met goed gevulde magen werd de dag afgesloten met een Italiaans feestje met Nederlandse muzikale invloeden (op de liederen wordt maar niet verder ingegaan) in een ruimte die eerder op een kindercrèche leek dan op een moderne feesttent.

Het afscheid…
Wat is het eerste wat je gaat doen als je thuis bent? Een greep uit de antwoorden van de leerlingen: een frikandel frituren, extra lang op de wc zitten, (uit)slapen… Echter, de leerlingen zaten er helemaal niet op te wachten om terug te keren naar Nederland: innige vriendschappen zijn gesloten tussen de Nederlandse en Italiaanse leerlingen. Tijdens de bezichtiging van Bari ontstonden de eerste ideeën om de bus te vertragen of werd er gehoopt op een staking van Ryanair. Het afscheid viel sommigen zwaar! Tranen vloeiden in overvloed op de luchthaven van Bari, de laatste omhelzingen werden uitgedeeld en nog eenmaal werd er ciao geroepen. We kunnen niet wachten tot onze Italiaanse vrienden naar Nederland komen en wij hen ons land kunnen laten zien, voelen en proeven!

 Janneke van Haare & Maico Suijkerbuijk, begeleiders uitwisseling Cerignola

Laatste nieuws

ROQUIN