Examenleerlingen havo 5 en vwo 6 verkennen Londen of Berlijn

di 25.09.18

Berlijn

Het is dinsdag 18 september en de bus staat klaar om 59 leerlingen en de docenten Evelien, Jan en Marjo met de bus naar Berlijn te brengen. De eerste stop in Duitsland is concentratiekamp Sachsenhausen net boven Berlijn. De leerlingen zijn toch wel erg onder de indruk. Daarna door naar de slaapplaatsen: een echt Duits gastgezin! Ebby en Hanneke (beiden 17, havo 5): “we vonden het wel spannend, maar gelukkig zaten we met drie leerlingen in één gezin. Je leert ook beter Duits praten als in een gastgezin zit”.

Op de fiets door Berlijn

Woensdagmorgen op naar het Techniekmuseum. Er is van alles te zien en er konden ook proeven gedaan worden. 's Middags een fietstocht door Berlijn. Voor onze leerlingen een makkie, want ze fietsen elke dag vele kilometers naar school. Ebby en Hanneke zijn ook erg te spreken over deze activiteit: “je bent actief bezig en we hadden een leuke gids die ons alle hoogtepunten van Berlijn liet zien”. Dat is weer eens wat anders dan in een bus rondrijden”.

Een ervaring rijker

's Avonds hebben de leerlingen en docenten een uniek uitzicht vanaf de Rijksdag over een fantastisch belicht Berlijn. Donderdagochtend tijd voor een kijkje in het Olympisch Stadion van Berlijn en 's middags gaan ze even langs bij Checkpoint Charlie. De avond wordt gevuld met een film in de bioscoop bij het Sonycenter. Tussendoor is er tijd om rond te kijken, lekker te eten en wat te kopen voor thuis. Dit alles onder een heerlijk zonnetje! Op vrijdagochtend nemen de leerlingen afscheid van de gastgezinnen. Heel veel ervaringen en nieuwe indrukken rijker stappen Ebby, Hanneke en de rest van de leerlingen en docenten in de bus richting Stevensbeek. Het was een topreis!

 

Londen

Met de bus en trein door de tunnel: op naar Londen! Ging de ene groep naar Berlijn, een andere groep examenleerlingen verkende afgelopen week de Engelse hoofdstad. Onderweg wordt een korte stop gemaakt bij Dover Castle en bij aankomst in Londen worden de leerlingen opgewacht door hun gastouders. Een erg spannend moment!

Highlights van Londen

Nadat de leerlingen een goede nacht hadden gehad bij de gastgezinnen, vertrekt de volgende morgen de metro naar het centrum. Hier bezoekt een deel van de groep het Imperial War Museum. Vooral de Holocaust-afdeling maakt behoorlijk indruk op de leerlingen. Een andere groep leerlingen gaat naar het Tate Gallery waar het mogelijk is om vanaf grote hoogte Londen te bekijken. Na een gezellige lunch in Hyde Park, volgt een wandeling langs de highlights van Londen. Na het zien van o.a. de London Eye, The Big Ben en Buckingham Palace, is er vrije tijd in en rond Covent Garden. Sommige leerlingen zoeken de McDonalds op en anderen vinden de M&M-winkel erg interessant. ’s Avonds verwondert iedereen zich over de prachtige musical Wicked! Een aantal leerlingen zingt de liedjes uit volle borst mee. 

Musea

De volgende dag is er keuze uit drie verschillende musea: National History Museum, Science Museum of Victoria and Albert Museum. Door de diversiteit van de musea bekijken sommigen prachtige kunst en kleding, terwijl anderen een aardbeving ‘ervaren’. Later op deze dag met z’n allen naar het British Museum, waar iedereen erg benieuwd is naar de mummies. Het is een groot museum en sommigen krijgen niet alles gezien wat ze willen zien. Voor hen is er daarom de gelegenheid om verder te kijken in het museum, terwijl anderen liever hun vrije tijd gebruiken om te gaan winkelen. Een groep jongens krijgt in deze tijd een korte rondleiding in het Wembley Stadion. De rest van de avond brengen de leerlingen door met hun gastgezin.

Met de boot terug

De volgende dag gaat het weer richting Stevensbeek, maar dit keer niet via de tunnel, maar met de boot! Op de terugreis hebben we hierdoor nog even de ‘White cliffs of Dover’ meegepakt. Al met een erg gezellige reis met een leuke groep!

Laatste nieuws

ROQUIN