Tweetalig onderwijs

Kjell (13) koos voor tweetalig onderwijs: "Ik wilde iets anders dan iedereen. Een wereldtaal leren spreken en buitenlandervaring opdoen. Ik hou namelijk erg van reizen!"

Tweetalig onderwijs
Metameer Stevensbeek biedt tweetalig onderwijs (tto) voor havo en vwo. Wie hiervoor kiest, krijgt meer dan de helft van de vakken in het Engels, van Cambridge opgeleide docenten en native speakers. Maar tto is veel meer. We besteden veel aandacht aan internationale oriëntatie en bieden extra uitdaging vanuit verschillende vakken. Leerlingen oefenen in een internationale setting, reflecteren en debatteren in het Engels, gaan samen op reis en lopen stage in het buitenland. Voor de bovenbouw bieden we extra verdieping met een IB­ programma (International Baccalaureate).

Denken in het Engels
Kjell zit nu in het tweede jaar van tweetalig havo/vwo en vertelt: "Als je tto volgt, denk je veel in het Engels. Het is pittig in het begin, maar redelijk te doen want het is wel heel leuk. Als ik iets lastiger vond, waren het vakken zoals aardrijkskunde en geschiedenis. Ik heb veel gehad aan de lessen in lees- en luistervaardigheid bij het lezen van sommige teksten bij geschiedenis. Dit is nu niet meer zo lastig".

Ruime blik op de wereld
Sylvia Bates is docent tweetalig havo en vwo op Metameer in Stevensbeek en is native speaker. Engels is haar moedertaal. Sylvia komt uit Engeland en kwam 35 jaar geleden voor de liefde naar Nederland. Waarom gelooft zij in tweetalig onderwijs? "We dompelen de leerlingen meteen op een speelse manier onder in het Engels. Niet alleen met extra taallessen. Tweetalig onderwijs is meer dan dat. Er is volop aandacht voor internationale oriëntatie. De blik op de wereld van de leerlingen verruimt enorm. Natuurlijk is het in het begin pittig om zoveel Engels te praten en te lezen. Het is echt een uitdaging. Leerlingen stappen uit hun comfort zone, maar na een half jaar zijn ze enorm trots op wat ze al bereikt hebben. Vanaf die tijd wordt het Engels steeds meer een tweede natuur: ze schakelen moeiteloos over van Nederlands op Engels en andersom. Wanneer een leerling uiteindelijk beter Engels spreekt dan dat ik Nederlands spreek, ben ik enorm trots!"

Meer weten over dit onderwerp?
Bekijk onze pagina over tweetalig onderwijs. Of kom naar onze naar onze open dag op vrijdag 15 februari van 17.00-21.00 uur en stel zelf al uw vragen!

 

ROQUIN