Geslaagd voor examen Anglia Engels

di 14.01.20

Yes, they did it!

Grote blijdschap bij leerlingen en hun docent en een traktatie voor de hele klas. Donderdag 9 januari kregen alle vierdejaars van tweetalig vmbo op Metameer jenaplan Boxmeer te horen dat zij zijn geslaagd voor het examen Anglia Engels. In november deden zij het mondeling en schriftelijk examenonderdeel ter afsluiting van vier jaar tweetalig onderwijs (tto). Hierna spreken leerlingen meer dan alleen uitstekend Engels. Wessel Meyer en Annamaria Cupka voelen zich ook echte wereldburgers met meer kennis over de wereld om hen heen.

Tweetalig vmbo

Op Metameer jenaplan Boxmeer kunnen naast havo- en vwo-leerlingen ook vmbo-leerlingen kiezen voor tweetalig onderwijs. Leerlingen die tweetalig onderwijs volgen, worden meteen op een speelse manier ondergedompeld in het Engels. Niet alleen met extra taallessen. Tweetalig onderwijs is meer dan dat. Er is volop aandacht voor internationale oriëntatie. Annamaria vindt talen leren leuk en heeft haar blik op de wereld verruimd. Ze vertelt: “We hebben ook artikelen gelezen en gesproken over andere Engelstalige culturen en de bevolking daar, bijvoorbeeld over de Indianen in Amerika. Je krijgt zo meer inzicht in hoe anderen leven in andere continenten.”

Uit zijn comfortzone

In het begin is het best pittig om zoveel Engels te praten en te lezen. Na een half jaar zijn tto-leerlingen enorm trots op wat ze al bereikt hebben. Vanaf die tijd is het Engels steeds meer een tweede natuur: ze schakelen moeiteloos over van Nederlands op Engels en andersom. Wessel stapte vier jaar geleden uit zijn comfortzone en besloot ervoor te gaan. “Ik sprak nog nauwelijks Engels. Ik spreek nu veel beter Engels waardoor ik makkelijk contact leg in het buitenland.” Dat is handig. Dankzij tto heeft hij deelgenomen aan uitwisselingsprojecten in Engeland en Oostenrijk. Zijn talenkennis wil hij straks gebruiken als lichttechnicus. Bedrijven in de evenementenwereld zijn vaak internationaal.

ROQUIN