Leerlingen 3 vmbo op snuffelstage

vr 26.10.18

Op vrijdag 12 oktober namen de leerlingen van 3 vmbo een kijkje bij een bedrijf naar keuze tijdens de snuffelstage.

Een nachtdienst in de zorg meedraaien, spioneren of een tattoo zetten. Op vrijdag 12 oktober namen de leerlingen van 3 vmbo een kijkje bij een bedrijf naar keuze tijdens de snuffelstage. De snuffelstage is een beroepsoriënterende stage. De leerlingen maken kennis met het werkveld waarin zij geïnteresseerd zijn en krijgen zo een beeld van de werkzaamheden die daarbij horen.

Een dag meekijken
Voor Sven (14) was zijn stage een hele beleving. “Ik mocht een dag meekijken bij de politie. We hebben drugs onderzocht, een wietlab opgerold, gespioneerd en ik mocht kentekens natrekken”. Ja, bij de politie wil hij zelf later ook wel! Kiki (14) kwam erachter dat medewerkers in de gehandicaptenzorg ook ’s nachts niet stilzitten. “Ik dacht dat ze dan vooral achter de computer zaten, maar ze moeten echt naar de patiënten toe om ze wakker te maken voor het toilet bijvoorbeeld”.

Bewuste keuze maken
Tijdens de snuffelstage krijgen de leerlingen zicht op de eigenschappen en vaardigheden waarover je bij dit werk dient te beschikken. Hierdoor kunnen de leerlingen een betere en bewustere keuze maken voor een vervolgopleiding. De nadruk ligt bij de snuffelstage vooral op het meekijken en niet op het meewerken. Toch mocht Deli (14) bij de tattoo shop waar ze stageliep zelf ook mee tatoeëren. Ze heeft de stage zelf geregeld omdat ze houdt van creatieve vakken als tekenen. Tjeu (15) en Tom (14) liepen een dag mee bij respectievelijk een timmerbedrijf en een delicatessezaak. Tom zijn vader is de baas van de winkel en Tom heeft een goed beeld gekregen van het werk van zijn vader. Willen de jongens volgende keer weer in deze richting stagelopen? “Dat weten we nog niet”, aldus de heren. Ze hebben nog even bedenktijd. In april gaan de leerlingen nog een keer op stage. Die stage duurt een hele werkweek.

Laatste nieuws

ROQUIN