Stageweek jn4 basis en kader

do 28.11.19

Op de kazerne of in een schoonheidssalon. Past dit werk bij mij?

Voor de vierdejaarsleerlingen basis en kader zit de tweede stageweek erop. Een ervaring die ze helpt bij hun studiekeuze. Door een beroepsoriënterende stage komen leerlingen erachter of het werkveld past bij wat ze graag willen. Daarna kunnen zij een goed gemotiveerde keuze maken voor een vervolgopleiding.

Een week op de kazerne

Voor Noah (16) ging een grote wens in vervulling. Hij wist een stageplek te bemachtigen bij de Oranje kazerne in Schaarsbergen. Op de basisschool was hij al geïnteresseerd in de Defensie. In de derde liep hij stage op de luchtmachtbasis in Vredepeel. Noah vertelt: “Het is best bijzonder dat ik een stageplek heb gekregen. Defensie is een aparte wereld. Ze noemden mij daar ‘burger’. Ik heb meegeholpen bij de voorbereiding van een oefening voor de staf en de officieren. Ze hebben mij wachtwoorden gegeven die ik geheim moest houden. Wat ik nu bij landmacht heb gezien, is toch leuker.” Noah heeft zich al ingeschreven voor de VEVA-opleiding op ROC Boxmeer. Het toekomstperspectief van de opleiding is heel goed. Binnen Defensie zijn er doorgroeimogelijkheden. Anders heeft Noah altijd nog een ict-diploma op zak waarmee hij in de burgermaatschappij aan het werk kan.

Een bewuste keuze

Tijdens de stage krijgen de leerlingen zicht op de eigenschappen en vaardigheden waarover ze bij dit werk dienen te beschikken. Hierdoor kunnen de leerlingen een betere en bewustere keuze maken voor een vervolgopleiding. De nadruk ligt bij de stage vooral op het meekijken en niet op het meewerken. Toch mocht Isa (15) bij de moeder van Niki, eigenaar van Salon Niki, de wimpers en wenkbrauwen verven. Vooral het contact met de klant vindt Isa het leukst van een schoonheidsspecialiste. Ook een soort rust kunnen creëren rond de behandeling is een vaardigheid die ze dan in huis moet hebben. Isa: “Ik vind dit werk echt heel leuk!” Maar ze twijfelt nog een beetje. Ze kijkt een beetje rond op internet en vraagt mensen of er werk in is. Een opleiding richting de mode lijkt haar ook leuk. Gelukkig heeft ze nog bedenktijd. In januari lopen de vierdejaarsleerlingen nog een hele werkweek stage.

ROQUIN