Startsein landelijke fietsverlichtingsactie op Metameer

ma 01.10.18

Zes leerlingen gaven het startsein voor de landelijke fietsverlichtingsactie van de ANWB.

Leerlingen Anne-Maria, Pieter, Nora, Juul, Indy en Senne gaven op 1 oktober in Boxmeer gezamenlijk het startsein voor de landelijke fietsverlichtingsactie van de ANWB. Dit deden ze samen met ANWB hoofddirecteur Frits van Bruggen, burgemeester Karel van Soest van de gemeente Boxmeer en gedeputeerde Christophe van der Maat van de provincie Noord-Brabant.

'Zet je licht aan'
De heren brengen samen met de leerlingen met reflecterend spuitkrijt symbolen aan met de tekst “Zet je licht aan“, op het fietspad voor de school. Uit gedragsonderzoek dat de ANWB in 2017-2018 heeft laten uitvoeren is namelijk gebleken dat het aantal fietsers dat hun licht daadwerkelijk aanzet na het zien van deze tag stijgt van 4 naar 6 op de 10. Daarmee zorgt deze actie behalve bewustwording óók voor gedragsverandering.

BMX-show in aula
Reflecterend spuitkrijt licht op in het donker en daarom was iedereen al om 07.00 uur aanwezig voor de aftrap van de actie.  Na het aanbrengen van het spuitkrijt op het fietspad volgde een officieel gedeelte met verschillende sprekers voor alle brugklasleerlingen. De ochtend eindigde met een BMX-show van Nederlands kampioen Sietse van Berkel en twee andere BMX-toppers. Een aantal leerlingen moest gaan liggen voor een sprong over de schans. Sietse vroeg een volwassene hiervoor en burgemeester Van Soest gaf hier direct gehoor aan. Hij nam plaats tussen de leerlingen, terwijl de BMX’ers over de groep heen vlogen.

Fietsen controleren op school
De ANWB Fietsverlichtingsactie levert al jaren een bijdrage aan de stijging van het aantal verlichte fietsers en het verminderen van onveilige situaties door gebrek aan verlichting. Ook op Metameer werden de fietsen van de leerlingen gecontroleerd. Dit jaar op donderdag 25 oktober in zowel Stevensbeek als Boxmeer. De regionale fietsenmakers controleerden deze dag op het schoolplein ook de algehele staat van de fiets. Niet functionerende fietsverlichting werd ter plaatse vervangen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de gemeente. Grotere technische mankementen werden genoteerd op een controlekaart die de leerlingen mee naar huis kregen. Tegen inlevering van deze kaart kregen ze bij de plaatselijke, deelnemende fietsenmaker een fikse korting op de reparatie.

Laatste nieuws

ROQUIN