Week Tegen Pesten

vr 29.09.17

Aan het begin van het schooljaar werken docent en leerlingen aan de gezelligheid en veiligheid in een groep. Pesten wil je dan het liefst voorkomen. Toch zien scholen het steeds weer terugkomen. De Week Tegen Pesten vraagt ieder jaar aandacht voor dit onderwerp. Dit jaar heeft als thema: Online pesten. Pak 't aan!

Bespreekbaar houden
Pesten komt niet alleen voor in de les, maar vooral ook online; uit het zicht van docenten en ouders. Bijvoorbeeld buitengesloten worden, vervelende opmerkingen op sociale media, bewerkte foto's doorsturen via Instagram. Docent Anthony Vogels vindt het daarom heel belangrijk dit onderwerp te bespreken in zijn mentorklas. "Het is belangrijk dat iedereen een veilig plekje in de klas en op de wereld heeft. Waar hij of zij mag zijn wie die is. Niemand is belangrijker dan een ander en we zorgen er samen voor dat we rekening houden met elkaar."

Ken je vrienden
Tijdens het project tegen pesten hebben de leerlingen een site bezocht waarop ze de vraag kregen om steeds te kiezen tussen 2 profielen. Hierbij zagen ze een foto en eventueel een kort bericht, zoals je dat bijvoorbeeld op Facebook kunt krijgen. Nadat ze een vriendschapsverzoek hadden aanvaard, kregen ze uiteindelijk te zien wie er achter het profiel zat. In plaats van de persoon op de foto bleek er een totaal ander persoon achter het profiel te zitten.

Veel leerlingen schrokken en waren onder de indruk. In het gesprek wat erna gevoerd werd, bleek dat leerlingen zelf vonden dat ze kritischer moeten zijn, voordat ze vriendschapsverzoeken honoreren. Dat doe je eigenlijk alleen maar van mensen die je al kent!

Samen tegen pesten
Het voorkomen en de aanpak van pesten vraagt het hele jaar door aandacht en heeft de meeste kans van slagen als leerlingen, docenten en ouders erbij worden betrokken. Maak ongewenst gedrag bespreekbaar. Dat kan een mentor zijn of een contactpersoon van de school.

Informatie vindt u op onze website.

Laatste nieuws

ROQUIN