Brede keuzemogelijkheden op Metameer Stevensbeek

di 12.02.19

Kiezen met kennis én vanuit je hart.

Een beroepsrichting kiezen op je 14e of 15e is lastig. Leerlingen krijgen op Metameer Stevensbeek volop de ruimte om hun talenten te ontdekken en erachter te komen wat ze écht leuk vinden. In het vmbo kiezen leerlingen een van de drie beroepsgerichte examenprogramma’s: Zorg & Welzijn (ZW), Produceren, Installeren & Energie (PIE) of Dienstverlening en Producten (D&P). Dat is uniek in de regio. Lokale partners in de verschillende beroepskolommen zijn hierbij van groot belang. Leerlingen volgen al stages en leren dus heel ervaringsgericht. Op deze manier vinden ze de antwoorden op vragen als: Wie ben ik? Wat kan ik? En wat wil ik?

Veel praktijkervaring
Evi en Noortje volgen de richting Zorg & Welzijn en zitten in het derde jaar van het vmbo. Noortje vertelt: “In het tweede leerjaar ga je met je mentor in gesprek over welke richting je op zou willen, je draait al mee met lessen uit het derde leerjaar en je bekijkt filmpjes van de verschillende examenrichtingen. Ook ga je op excursie naar bedrijven om de praktijk te ervaren zodat je weet wat je later kunt verwachten. Dit helpt om een keuze te maken”. Ook in het derde en vierde leerjaar doen de leerlingen veel praktijkervaring op. Zo kwam Evi erachter dat ze toch liever kapster wordt, dan met ouderen gaat werken. Evi: “Onze docenten adviseren je goed. Ze zeggen het ook eerlijk als ze denken dat iets niet geschikt voor je is, dat is erg fijn”.

Kiezen met kennis
Docenten Annemieke en Judith roepen het al    jaren: “Je kunt pas goed kiezen als je kennis hebt.” Annemieke: “Onze basis- en kaderleerlingen leren meer door de praktijk zelf te ervaren. Wekelijks bezoeken groepjes leerlingen een (zorg)instelling, helpen mee op bijvoorbeeld een zorgboerderij of we nodigen een gastspreker uit in de les die vertelt over een beroep en opleiding. We betrekken ook ouders erbij. Leerlingen zijn erg enthousiast en rekenen soms af met hun vooroordelen. Ze vinden het werk achteraf leuker dan gedacht.” 

ROQUIN