Uitwisselingen derdejaars: naar Spanje, Duitsland of Italië?

wo 10.04.19

"Je wordt even in het diepe gegooid, in een andere omgeving. Maar er ontstaan ook nieuwe vriendschappen." Evi, Gijs en Lena hebben deelgenomen aan een uitwisselingsproject met scholen in de buurt van München, het Spaanse Guernica en het Italiaanse San Benedetto del Tronto. En een groep ging naar Cerignola in Italië. Drie groepen vertrokken per trein of vliegtuig naar hun bestemming en de Italiaanse groep bezocht Nederland.

Een tweede zus
Voor de uitwisseling hebben de uitwisselingspartners elkaar leren kennen via Instagram en Whatsapp. Interesses en overeenkomsten/verschillen zijn uitgewisseld. Gijs ging naar Guernica. "Mijn zus heeft eerder al meegedaan. We kregen er een soort tweede zus in huis bij. Het leek mij een mooie optie om te kijken hoe het in een ander land gaat. "Lena keek er wel een beetje tegenop. "Dat ik iemand een hele week overal mee naartoe moest nemen. Ik ben gewend om mijn eigen gang te gaan. Maar het was best leuk. Ik heb haar een keer meegenomen naar vrienden."

Gevangenisvoedsel
De ontvangende school organiseert activiteiten en uitstapjes naar bezienswaardigheden van de stad of streek. Maar het wennen aan ander eten is ook al een hele ervaring voor de meesten. Gijs: "Mijn partner at een koekje en een kop melk als ontbijt. Daarna pas om drie uur en om tien uur 's avonds! Dat waren meestal uitgebreide warme maaltijden. We hebben twee keer op school gegeten. Dat was net gevangenisvoedsel - niet te eten - op van die ijzeren borden. Gelukkig was er een kebabkraam om de hoek. Maar in het gastgezin was het eten wel heerlijk." En wat Gijs verder is bij gebleven: "Mensen leven daar van drie tot tien op straat." Lena vertelt dat de groep in de avond vaak bij elkaar kwam om te 'chillen' bij iemand thuis.

Familiedag
Eén dag gaan de leerlingen met het gastgezin op pad. Evi ging met haar gezin en nog een gezin de bergen in. Evi: "De zon scheen. Maar de weken ervoor had het gesneeuwd. Er lag overal nog ijs. Dat was een mooi gezicht." Lena kijkt uit naar haar bezoek aan Italië later dit schooljaar: "Ik heb gehoord dat we heel veel naar het strand gaan, want die is daar heel dichtbij."

- Lees meer en bekijk foto's van de uitwisseling naar Duitsland
- Foto's van de uitwisselingen naar Spanje en Italië volgen

Laatste nieuws

ROQUIN