Nieuws

Boek lezen of toch liever de film?

De brugklassers van jenaplan Boxmeer bezochten tijdens de méérweek de bibliotheek. Ook nodigde Metameer deze week een schrijver uit op school voor de tweedeklassers. Metameer besteedt al jaren aandacht aan lezen en doet ook mee aan het regionaal leesoffensief samen met de bibliotheken en scholen in het Land van Cuijk. Met als doel dat jongeren meer gaan lezen.

Leesoffensief

Jongeren lezen niet graag. Ze vinden lezen saai en kijken liever naar films of YouTube. Hun voorkeur gaat meestal uit naar korte verhalen, strips of spannende boeken. Docent Barry Jans van Metameer jenaplan Boxmeer start zijn les Nederlands op met klassikaal tien minuten lezen. “Dat loopt wel goed. Leerlingen zijn het heel erg gewend,” zegt Jans. “Leerlingen vinden het nog wel moeilijk om een goede keuze te maken voor een boek. Een boek is alleen fijn om te lezen als het aansluit bij de interesse van de leerling. Hier kunnen docenten/volwassenen bij helpen.”

Aansluiten op de leesinteresse

De docenten Nederlands van Metameer hebben aandacht voor de interesses van hun leerlingen. Khalid Boudou is een veelgelezen

schrijver van spannende boeken. Zijn boek Pizzamaffia is ook verfilmd. Khalid Boudou vertelde op een leuke manier en stelde ook vragen aan de tweedeklassers. Jongeren zijn voor hem een bron van inspiratie voor zijn boeken. Geldt dit ook andersom?

Gaan de leerlingen na dit schrijversbezoek zijn boeken lezen? Lou: “Misschien. Als ik het toevallig tegenkom.” Cherrelyn: “Ja, als ik het in de bieb zie staan, wil ik het wel lezen. Ik zou het boek niet speciaal ervoor kopen.” Lars: “Nee, ik kijk dan liever de film.” Tweedeklasser: “Het klinkt als een leuk boek hoe hij het vertelt. Dus ik zou zijn boeken wel lezen.” Nog een tweedeklasser: “Ik vond het wel interessant dat hij ook een stukje van de film liet zien van achter de schermen. Maar het bezoek duurde wel lang.

← Terug naar overzicht