Nieuws

Oriënteren op je vervolgopleiding vanuit huis

Leerlingen die weten wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze willen, zijn beter in staat keuzes te maken. De loopbaanoriëntatielessen en begeleiding van een mentor/decaan helpen leerlingen de juiste volgende stap te zetten in hun leven. De komende maanden organiseert Metameer verschillende activiteiten zodat leerlingen zich goed kunnen oriënteren op een passende vervolgstudie. Door de situatie met corona vinden docenten en onderwijsinstellingen creatieve oplossingen om onze leerlingen toch goed voor te bereiden.

Informatieavonden vervolgopleidingen

Op 9 en 10 november waren de informatieavonden vervolgopleidingen. De bijeenkomsten over mbo, hbo en wo waren online te volgen.
Sophie Arts: “Alles liep op rolletjes. Ik vond het eigenlijk wel fijner zo thuis. Ik weet nu veel beter welke richting ik op wil.”
Tygo Groeneweg: “Ik heb Natuur, Techniek & Sterrenkunde gevolgd. In het begin werkte het geluid niet. Ik vond de informatie een beetje herhalend, maar er werd goed uitgelegd wat ik kan verwachten. Alleen qua gebruiksvriendelijkheid op de iPad kan het wat beter.”
Evie van den Biggelaar: “Ik heb goede informatie gekregen. De voorlichting van mens en gedrag en van de TU Eindhoven waren heel erg goed en duidelijk. De andere waren gewoon prima. De voorlichtingen hebben me niet zo heel veel geholpen omdat ik al vrij zeker weet welke richting ik op wil.”
Jenaplanleerling: “Ik heb er veel van geleerd. Wel jammer dat we niet naar de school toe kunnen. Daardoor denk ik dat ik minder informatie van de school zelf heb gekregen.”
Luana van Nistelrooij: “Een sterk punt vond ik dat iedereen een heel goed en concreet antwoord gaf. Een verbeterpujt vind ik dat de verbinding iets beter geregeld zou moeten worden. Ik hoorde van anderen dat sommige mensen niet kwamen opdagen, dus dat zou ook beter kunnen. Ik ben gaan twijfelen. Ik wou eerst binnenhuisarchitect worden. Maar nu lijkt mij verkoop en onderneming ook wel interessant.”

HAN profielkeuzedag

Normaalgesproken bezoeken de derdejaars havoleerlingen de HAN om zich te oriënteren in de bestaande profielen. Dit jaar gingen ze niet naar de hogeschool toe, maar had de HAN een online event georganiseerd. Tweetalig havoleerling Nell Driessen volgde dit vanuit huis en vertelt hoe dat ging: “Het was een duidelijke voorlichting. We deden een soort bingo. Ik vond het een hele gezellige manier van voorlichten die je aandacht erbij hield. Ik wil iets met dieren, milieu of natuur gaan doen.”

Zorg en welzijn

Ook de voorlichting voor derdejaars en vierdejaars van het vmbo verloopt anders door COVID. Bij de beroepsgerichte vakken nodigen docenten in Stevensbeek oud-leerlingen uit om over gekozen richtingen en de opleiding te vertellen. Naomi, student opleiding Horeca en Management, dook de keuken in met de leerlingen. Ook vanuit kraamzorg LieV was er een online voorlichting over het vak kraamverzorgster.

En vooruitkijkend

  • Oriëntatie op vmbo 3 voor vmbo/mavo/havo 2 op 14 en 15 december
  • 2e fase project voor alle 3e jaars (t)havo/vwo, ook jenaplan, op 17 december
  • Voorstelling over de profielkeuze voor (t)havo/vwo3 Stevensbeek op 18 december.

← Terug naar overzicht