Nieuws

Stages onmisbaar bij studiekeuze

In november liepen vierdejaars basis en kader vmbo van Metameer stage. Ondanks corona hebben veel bedrijven de leerlingen een stageplek geboden. Deze ervaring is voor leerlingen onmisbaar en helpt ze een passende vervolgopleiding kiezen.

“Een stage is zo waardevol, daar kan geen (online) alternatief tegenop,” zegt stagecoördinator Lia van de Weijer. “Vorig jaar ging een stage niet door. Dat doet veel. Voor leerlingen is het moeilijker kiezen. Een stage geeft handvatten om erachter te komen wat wil ik nu eigenlijk?”

Passende stageplek

Leerlingen die geen stageadres konden vinden, zijn met hulp van school toch aan een passende stageplek gekomen. Soms was dit niet hun eerste keuze, maar tijdens een stage doen leerlingen ook algemene vaardigheden op. En als iets niet bij ze past, helpt dat ook bij hun oriëntatie.

Ervaringen leerlingen

Dries, Demi, Lonneke en Senne hebben een goed beeld gekregen na hun eerste stage.

Dries wilde graag in de horeca, het werd autogarage Bochane Boxmeer. Ervaring: “Ik heb nieuwe dingen gezien die ik nog niet wist. Er zit meer achter, voordat een auto de garage uitrijdt.” Volgende stage: Horeca of sportfysiotherapie. Opleiding: Weet het nog niet. “Autotechniek houd ik in mijn achterhoofd.”

Demi wilde in de kinderopvang, het werd fitnesscentrum Laco in Venray. Ervaring: “Er was best weinig te doen: zwembad was dicht en groepslessen gingen niet door. Ik heb wat geleerd over spieren en het gebruik van de fitnessapparaten.” Volgende stage: meekijken met een personal trainer. Opleiding; sportopleiding, fysio of personal trainer.

Lonneke liep stage bij Milano Pro in Boxmeer. Ervaring: “Heel leuk om met mensen bezig te zijn en helpen er leuk uit te zien. Er waren ook andere stagiairs. Zij hebben mijn haar gedaan.” Volgende stage: kapsalon Opleiding: Al ingeschreven voor de kappersopleiding.

Senne wil graag een zorgopleiding gaan volgen. Ervaring: “Er zijn veel opleidingen in de zorg. Met de stage erachter komen welke kant ik op wil. Ik wil mensen kunnen helpen.” Volgende stage: Ik hoop in het ziekenhuis. Opleiding: Zorg, nog niet ingeschreven.

← Terug naar overzicht