Nieuws

Visitatie Nuffic: tweetalig jenaplan havo/vwo

Visitatiecommissie: “Ik zou trots zijn om als leerling tto te mogen volgen op deze school.”

Tweetalig onderwijs (tto) op Metameer jenaplan in Boxmeer is meer dan Engels alleen. Leerlingen ontwikkelen ook een brede, open blik op de wereld om hen heen. Daarnaast durven zij uit hun comfortzone te stappen en zijn ze in staat hun eigen ontwikkelingen te volgen o.a. met een portfolio en een volgende stap te zetten. Persoonsontwikkeling en brede vorming vormen het jenaplanonderwijs en samen met tto is dit een ‘gouden combinatie’ aldus het Nuffic.

Nuffic is een landelijk instituut voor onder meer tweetalig onderwijs en bracht een bezoek aan jenaplan tweetalig havo/vwo 1 t/m 3. Met visitaties bewaakt zij de kwaliteit van het tweetalig onderwijs in Nederland en ondersteunt scholen in de ontwikkeling van het tto. Een commissie roemde de sterke combinatie van jenaplanonderwijs en tto. “Ik zou trots zijn om als leerling tto te mogen volgen op deze school,” aldus de voorzitter. Tto-leerlingen zijn goed voorbereid op hun toekomst in een steeds internationalere samenleving.

Jenaplan tweetalig havo/vwo

Leerlingen van het tweetalig havo/vwo op jenaplan volgen meer dan de helft van hun vakken in het Engels. De taal leren ze zo in een rijke ’talige’ context. Ook nemen tto-leerlingen deel aan verschillende Engelstalige projecten met scholen in o.a. Engeland, Duitsland en India. Er is binnen het jenaplanonderwijs veel aandacht voor persoonsontwikkeling en brede vorming van leerlingen. Zij leren doelen stellen en realiseren en de feedback van docenten helpt leerlingen in het leren. Bovendien durven tto-leerlingen uit hun comfortzone te stappen. Kortom, tto is meer dan een uitstekende beheersing van het Engels.

Tto zelf ervaren

De commissie van Nuffic was onder de indruk van de kwaliteit van het tweetalig jenaplan havo/vwo. Ook leerlingen met een vmbo-t/havo-advies of vmbo-advies kunnen tweetalig onderwijs kiezen op Metameer jenaplan Boxmeer. Tijdens masterclasses in Boxmeer en Stevensbeek ervaarden groep 8-kinderen of tto iets voor ze is. Een moeder achteraf: “Het volgen van de masterclass heeft de keuze voor tweetalig onderwijs voor mijn dochter bevestigd.”

← Terug naar overzicht