Nieuws

Brugklassers tijdens méérweek aan de slag met ‘gezonde voeding’

Tijdens de méérweken maken de leerlingen kennis met zaken die rondom de school en in de maatschappij spelen. Zo zijn er schrijversbezoeken, bezoeken leerlingen musea en vinden er gastlessen en bedrijfsbezoeken plaats. Zo’n 280 brugklasleerlingen gingen aan de slag met het project ‘gezond eten’.

Dit schooljaar zijn de brugklassers iedere méérweek bezig met een activiteit die betrekking heeft op gezonde voeding. Zo bezoeken leerlingen een boerderij (afwisselend een vee-, akkerbouw- of pluimveebedrijf). Dit jaar waren leerlingen onder andere welkom op het Melkveebedrijf van Vermeulen in St. Hubert en het Varkensbedrijf van Egelmeers in Wanroij. Daarnaast bekeken ze bij Marel Poultry B.V. hoe machines voor vleesverwerking geproduceerd worden. Tot slot kregen de  leerlingen op school een gastles door chefkok Martien Bos en een diëtist vanuit het Smaakcentrum om hen inhoudelijke kennis bij te brengen over voedingstoffen, de manier van bereiden van eten en het maken van gezonde keuzes. Dit jaar stond de hamburger centraal.

Kim:“Voor het meerweek onderwerp ‘smaakcentrum’ zijn wij naar de varkensboer geweest. We hebben hier uitleg gekregen over wat varkens eten, hoe ze daar leven en hoe de boer de varkens verzorgt. We hebben mogen kijken bij de varkens en hebben een filmpje gekeken over de varkensboerderij. Ik heb veel geleerd zoals: in welke producten varkensvlees zit, hoe varkens goed verzorgd worden, hoe al het eten wordt geregeld en hoe schoon het moet zijn om bij de varkens te mogen. Kortom, een super leerzame en leuke dag!” Rick geeft aan: “Het was anders dan ik verwacht had. Het was zeker leuk en ook wel gezellig. Ze hebben goed uitgelegd en verteld over de dieren en je kon ook gewoon zien dat de dieren het leuk hadden.”

Samenwerking met het Smaakcentrum

Docente Janneke Wams: “Metameer staat voor een gezonde school en wil dit graag op een educatieve manier overbrengen op haar leerlingen. Een van die manieren is via gastlessen en het daadwerkelijk zelf op ontdekking gaan. De school uit en leren door te doen. Lessen over gezonde voeding dragen bij aan een gezonde leefstijl en uiteindelijk een gezonde toekomst.” Vanuit deze visie zijn we twee jaar geleden een samenwerking gestart met het Smaakcentrum. Dit centrum heeft als doel kinderen kennis te laten maken met gezonde voeding.

TU Eindhoven sluit aan

Vanaf komende periode sluit ook de TU Eindhoven aan bij deze samenwerking met het Smaakcentrum. De brugklassers krijgen twee weken na hun activiteit via een app allemaal ‘challenges’ op het gebied van voeding. Uiteraard kunnen leerlingen hier punten en een mooie prijs mee verdienen. Zo wordt wat in de praktijk gezien en geleerd is nogmaals op een speelse manier onder de aandacht gebracht.

Foto in kantlijn: Brugklassers op bezoek bij melkveehouder Vermeulen in St. Hubert

Foto onder: Bij Marel Poultry B.V. machines voor vleesverwerking bekijken

← Terug naar overzicht