Nieuws

Brugklassers in gesprek met Mensenbieb

293 brugklassers van Metameer jenaplan Boxmeer voerden dinsdag 5 juli gesprekken met ‘levende boeken’. 21 enthousiaste vrijwilligers van Mensenbieb vertelden hun eigen levensverhaal. Met als doel om begrip te vergroten tussen mensen en vooroordelen weg te nemen.

De Stichting Mensenbieb brengt mensen in gesprek met ‘levende boeken’.  Dat zijn mensen met een bijzonder levensverhaal, met wie je niet zo snel in gesprek raakt. Je kunt hierbij denken aan mensen met een ander geloof, een bepaalde aandoening, verslaving, andere levensloop. De leerlingen hebben op basis van interesse hun voorkeuren voor bepaalde onderwerpen kunnen aangeven. Ze bereidden zelf vragen voor. De gesprekken vonden plaats in kleine groepjes. Deze opzet sluit aan op alle basisprincipes van het jenaplanonderwijs. En wie weet gaan leerlingen er thuis nog over in gesprek. Brugklasleerlingen Margot en Marieke vonden het allebei heel interessant. “Over een onderwerp als Sinti wisten we nog niet zoveel. We leren op school om open te staan voor mensen, elkaar te helpen en respect te hebben. Het is goed dat we dit doen.”

Hermen Jan Rijks van Stichting Mensenbieb hoopt door de gesprekken en ontmoetingen met ‘levende boeken’ bestaande vooroordelen weg te nemen. Hij vertelt: “We komen op scholen, bibliotheken, congressen. We willen jong beginnen om mensen zich bewust te maken van vooroordelen. Leerlingen reageren vaak enthousiast. Soms is het een eyeopener of een herkenning. Ze vinden het ook moedig van deze mensen dat zij hun verhaal doen.”

← Terug naar overzicht