Nieuws

Derdejaarsleerlingen jenaplan op uitwisseling naar Leipzig

In de eerste week van februari ging de eerste groep van derdeklassers van jenaplan op uitwisseling naar Leipzig in Duitsland. Alle leerlingen sliepen bij een gastgezin. In juni komen de Duitse leerlingen naar Nederland en logeren dan bij onze leerlingen.

Op woensdag 1 februari werd de Nederlandse groep op het station in Leipzig ontvangen door de Duitse leerlingen met een mooi welkomstbord. Na 8 uur lang in de trein zitten, was dat een fijn welkom. Daarna ging de hele groep eerst naar de school om wat te eten en drinken en wat kennismakingsspellen te doen, om vervolgens met hun ‘eigen’ Duitse leerling mee naar huis te gaan. Best spannend! De volgende ochtend bleek de spanning van de avond ervoor helemaal niet nodig geweest te zijn. Iedereen was zeer gastvrij ontvangen door hun ‘reserve vader en moeder’.

Het programma was een mooie mix van geschiedenis, speurtochten, kunst, sport en koken. Een 92 meter hoge toren werd beklommen en er kon genoten worden van een waanzinnig uitzicht over Leipzig. De leerlingen hoorden over de slag bij Leipzig (Napoleon, lees tekst bij de foto), hebben in groepjes een eigen lunchgerecht bereid (en daarna opgegeten), zijn op speurtocht door het centrum van Leipzig gegaan en hebben lessen gevolgd op school.

Verder maakten ze ook hun handen vuil bij het pottenbakken en hebben een totaalervaring met licht, geluid en beelden gehad over Gustav Klimt.

Op de familiedag, zondag, gingen de leerlingen met hun gastfamilies leuke dingen doen. Sommigen zijn op dagtrip naar Berlijn of Dresden geweest, weer anderen hebben de schaatsbaan onveilig gemaakt of zijn beestjes gaan spotten in de dierentuin in Leipzig.

Na het weekend werden alle ervaringen met elkaar gedeeld en zijn de leerlingen vervolgens aan een kalender gaan werken. Nadat alles was samengevoegd, hebben de docenten deze in kleur laten afdrukken en heeft elke Nederlandse leerling zo’n kalender mee naar huis gekregen als tastbaar aandenken aan deze week.

Om naast alle kunst en creativiteit ook nog iets sportiefs te doen, ging de hele club nog bowlen. Hier werd de internationale taal ‘fanatisme’ gesproken…

Op woensdagochtend 8 februari was deze uitwisselingsweek voorbij. Moe van alle indrukken, maar voldaan over wat iedereen ervaren en beleefd heeft, stapte iedereen in de trein. Ruim tien uur later (meer dan twee uur vertraging) arriveerden ze in Nijmegen. Daar stonden alle ouders klaar en kon iedereen weer lekker in zijn of haar eigen bed slapen.

Docent Ralph Suurmond evalueert de week kort maar krachtig: “Een super leuke groep, een mooi afwisselend programma en heel, heel veel indrukken…”

“Wat me het meest geraakt heeft in deze fantastische week is dat leerlingen de kans krijgen om in een totaal andere omgeving te wonen en ook echt te voelen hoe het is om in een andere land in een grote stad te leven”, aldus Michel Hendriks.

Tijdens deze week was het mooi om de nieuwsgierigheid van de leerlingen naar elkaar en de interesse voor elkaars cultuur te ervaren. Nieuwsgierigheid is ook één van de kernwaarden van Metameer. Want dat heb je nodig om van elkaar te leren en elkaar beter te begrijpen. Iets wat de wereld van vandaag hard nodig heeft. Mooi om dit bij de leerlingen ook terug te zien.

Op de foto: Kennismaking met de geschiedenis. Monument ‘Völkerslachtdenkmal’ ter nagedachtenis aan de slag bij Leipzig in 1813 tegen de troepen van Napoleon. Napoleon werd daar verslagen en is in de haast om de aftocht te blazen zelfs zijn kenmerkende dwars staande steek verloren. Vlak naast het monument staat dan ook nog een standbeeld waar de achtergelaten spullen van Napoleon zijn vereeuwigd.
Het water voor het monument wordt ook wel de ‘See der Tränen’ genoemd. Bij de slag om Leipzig kwamen meer dan 100.000 mensen om het leven en de tranen van de nabestaanden zouden voor dit meertje gezorgd hebben.

Warm welkom van de Metameerleerlingen op Hauptbahnhof in Leipzig, het grootste kopstation van Europa

← Terug naar overzicht