Nieuws

Leerlingen jenaplan en partnerschool Krefeld maken samen reisje langs de Neder-Rijn

“Een dagje met de buren fijn op reis langs de mooie Neder-Rijn”, het lijkt wel de songtekst van een liedje. Maar op 10 mei was het dan eindelijk zo ver. De derde bijeenkomst van de partnerschool RS Horkesgath uit Krefeld en de tweedejaars van het tweetalig onderwijs van Metameer jenaplan Boxmeer vond plaats. Alle leerlingen arriveerden in Kleef. In gemixte groepen werd langs de Neder-Rijn met de fietstrein van Grenzland Draisine naar Kranenburg gefietst. Met handen en voeten maar ook in het Nederlands, Duits en Engels voerden de leerlingen gesprekken. Terug in Kleef was er ook nog tijd om de stad te ontdekken en te winkelen.

Docenten Simon Jäger en Anja Kadgien hebben 1,5 jaar geleden een mini-uitwisselings-project opgezet tussen beide scholen. Anja: “Deze dag was erg geslaagd en zeker voor herhaling vatbaar. Dankzij de subsidie van de Euregio was deze dag zonder veel budgettering vanuit de scholen realiseerbaar.” De Euregio is een samenwerkingsverband tussen gemeentes en instanties uit de Nederlands-Duitse grensregio. Zij ondersteunen grensoverschrijdende activiteiten in het grensgebied.

En nog kort even voor onze Duitse lezers…

Ein Tag mit den Nachbarn am schönen Niederrhein

Am 10. Mai war es endlich soweit: ein drittes Treffen der Partnerschulen RS Horkesgath aus Krefeld und Metameer Boxmeer stand auf dem Kalender.

Während die eine Gruppe aus Krefeld mit dem Zug anreiste, hatte die andere Gruppe Eltern mobilisiert, um in Goch zuzusteigen und die Reise mit dem Zug fortzusetzen.

Einmal in Kleve angekommen gab es ein großes Hallo am Klever Bahnhof, gefolgt von einem kurzen Fußmarsch zum Bahnhof der Grenzland Draisine.

In gemischten Gruppen wurde dann nach Kranenburg „gefietst“. Entlang der wunderschönen Natur des Niederrheins wurde gelacht und geschaut, übersetzt und mit Händen und Füßen erklärt. Die Unterhaltungen wurden in 3 Sprachen geführt: Niederländisch, Deutsch und ab und zu ein wenig Englisch.

In Kranenburg angekommen gab es eine kurze Verschnaufpause und dann ging es im Dreiergespann auch direkt wieder zurück nach Kleve, wo noch ein kurzer Stadtbummel auf die Schüler wartete.

Die beiden Lehrkräfte Simon Jäger und Anja Kadgien sind seit 1m5 Jahren dabei, ein Mini-Austausch-Projekt ihrer beiden Schulen auf die Beine zu stellen. Dieser Tag war ein neues, aber sicher erfolgreicher Schritt, der zur Wiederholung einlädt. Dank der Unterstützung der Euregio war dieser Tag ohne viel Budget der Schulen realisierbar.

← Terug naar overzicht