Nieuws

Leerlingen tweetalig havo en vwo geven Engelse les op basisschool

Als jonge leerkracht een les Engels geven op je oude basisschool. Deze unieke ervaring krijgen ieder jaar leerlingen van het tweetalig onderwijs van zowel de locatie Stevensbeek als jenaplan. Op Elzendaalcollege-Metameer wordt op 5 en 6 oktober de Europese Dag van de Talen gevierd. Officieel is 26 september uitgeroepen tot ‘the European Day of Languages’.

Kennismaken met een vreemde taal en cultuur

Op de ‘Dag van de Talen’ is er extra aandacht voor het nut van een vreemde taal leren en het kennismaken met andere culturen. De tweede- en derdeklassers van tweetalig havo en vwo gaan naar een basisschool om een Engelse les te verzorgen voor groep 7 en 8. De leerlingen mogen daarbij zelf de inhoud en de vorm van hun lessen bepalen. De leerlingen bedachten verschillende opdrachten zoals levend memory, Kahoots en een eigen paspoort in het Engels invullen. Er werden zo veel leuke, activerende Engelse lessen verzorgd waarin veel Engels gesproken werd. Jaydee, Nine en Cato, derdejaars van jenaplan tweetalig onderwijs: “Het was erg leuk om te zien hoe de leerlingen op onze les reageerden. Het was een leuke en leerzame ervaring!”

Terug naar oude basisschool

Sommige leerlingen gingen terug naar hun oude basisschool, daar konden zij hun oude leerkracht laten zien hoe goed ze het doen op het tweetalig onderwijs. Daarnaast mochten de basisschoolleerlingen ook vragen stellen over het tweetalig onderwijs, maar ook over de middelbare school. Het was mooi om te zien hoe generatiegenoten op een ongedwongen manier hun kennis en kunde met elkaar deelden.
Wat maakt deze opzet zo succesvol? Nienke Jansen, docente Engels op jenaplan, zegt: “Het is leerzaam voor onze leerlingen om een dag in de schoenen van een leerkracht te staan, maar het is ook heel leuk voor de basisschoolleerlingen om les te krijgen van leerlingen die geeneens zo heel veel ouder zijn. Het mes snijdt echt aan twee kanten met deze opzet! Het is fijn dat scholen in de regio op deze manier kunnen samenwerken. Dat maakt de Dag van de Talen een succes!”

← Terug naar overzicht