Nieuws

Jenaplan brengt leerlingen verder met kunst en cultuur

De jenaplanleerlingen in Boxmeer krijgen veel kunst- en cultuurvakken. Kunst en cultuur maakt leerlingen nieuwsgierig en leert ze anders kijken en denken. Ook ontdekken ze wat hun (verborgen) talenten zijn. De school is al enkele jaren een gecertificeerd cultuurprofielschool. De certificering is voor de komende vier jaar verlengd. Een visitatiecommissie was onder de indruk van het onderwijs en hoe dit door iedereen gedragen wordt. “De verbondenheid en gedrevenheid om voor alle leerlingen goed onderwijs te bieden waarvan kunst en cultuur onderdeel uitmaakt, werkte aanstekelijk,” concludeert de commissie in haar verslag.

eigen keuzes maken

Tweedeklassers Luna Elders en Julia Jetten vinden de kunstvakken het meest boeiend. “Het is allemaal heel vrij. Je mag je eigen keuzes maken. Zo voelt het niet alsof je aan het werken bent.” Kunst en cultuur komt in veel vakken terug, zelfs bij de uitwerking van een wiskundeopdracht. Daarnaast kunnen leerlingen meedoen aan verschillende buitenschoolse programma’s dans, muziek en beeldend. Aan het open podium doen jaarlijks veel leerlingen mee. Zo ook Luna en Julia: “We mogen veel samenwerken. Zo leer je anderen beter kennen, ook leerlingen met wie we anders niet zo snel samenwerken.”

Veel kunst en cultuur

Leerlingen gaan naar musea en dans- en theatervoorstellingen. Ze ontmoeten schrijvers en muzikanten en volgen workshops van gastdocenten. Cultuurcoördinator Sophie Bläser gelooft dat creatief denken leerlingen verder brengt. “Door het brede kunst- en cultuuraanbod ontdekken leerlingen waar hun talenten liggen. Ze bedenken oplossingen op hun eigenwijze. Ze leren anders kijken en denken als een kunstenaar. En leerlingen brengen hun talent naar de jaarlijkse voorstelling die ze samen maken en opvoeren in theater De Weijer.”

← Terug naar overzicht