Nieuws

Jenaplanleerlingen in debat met Taiwanese leerlingen

Vorige week hebben derdeklassers van tweetalig vmbo van jenaplan hun samenwerking met de Taiwanese ‘sisterschool’ afgerond met de finale van de Janusasian Summit. Een mooie dialoogvorm waarbij leerlingen beide standpunten in moeten kunnen nemen om elkaars argumenten te begrijpen. Dit jaar debatteerden leerlingen over de stelling: “⁠As a global citizen, I am responsible for those experiencing hunger.”

Een dialoogvorm om elkaars standpunten in te kunnen nemen en te begrijpen.

Janusian Summit

In gemixte teams hebben ze een debat voorbereid. Pas op het laatste moment wisten ze wie er voor en wie er tegen moest zijn. De teams hielden een openingsspeech van 120 seconden. Daarna mochten ze 90 seconden op de ander reageren om daarna in 60 seconden hun ‘final statement’ te geven.

Leerlingen verdedigen hun standpunt.

De jury bestaande uit docenten van beide scholen en de publieksjury bepaalden wie de winnaar was. Na twee halve finales wisselden de winnaars in de finale van positie. Ze moesten nu net zo vurig als dat ze de standpunten voor verdedigd hadden, nu juist het standpunt tegen innemen. In een mooie levendige finale met goede argumenten en reacties op elkaar was er uiteindelijk een winnaar.

We feliciteren Joli en Dimfie met hun Taiwanese partners Lavender, Rita en William!

Winnaars Joli, Dimfie, Lavender, Rita en William

Vervolg internationale samenwerking

In 2021 tekenden Metameer jenaplan Boxmeer en Kai Ping Culinary School uit Taipei een samenwerkingsovereenkomst en vanaf dat moment zijn de scholen ‘sisterschools’. De Taiwanese school werkt ook volgens het jenaplanconcept en Metameer ondersteunt hen daarbij. De samenwerking heeft al meerdere inspirerende resultaten opgeleverd, zoals live contact en een pen pal-project. De leerlingen van zowel Metameer jenaplan Boxmeer als van de Taiwanese school vinden het leuk om met elkaar te praten en elkaar echt te leren kennen. Nieuwsgierig en met een open blik maken zij contact met elkaar.

Metameerdocenten Ellen Saat en Roger Janssen begeleidden het project: “De leerlingen hebben uitgekeken naar dit contact en vonden het best spannend.  Het project is erg inspirerend en we zien een mooie samenwerking waar alle leerlingen veel van leren. Goed om te zien hoe in Taiwan het jenaplan onderwijs vorm wordt gegeven.”

← Terug naar overzicht