Nieuws

Leerlingen kiezen bewust voor een studie na een stage

In november liepen vierdejaarsleerlingen vmbo basis en kader van de locatie Stevensbeek twee weken stage. Ondanks de moeilijke coronatijd hebben veel organisaties de leerlingen een stageplek geboden. Gelukkig maar, want in april hebben deze leerlingen al een belangrijke praktijkervaring gemist.

“Stages vervullen een belangrijke functie in de loopbaanoriëntatie,” zegt Wilma Hermens, stagecoördinator. “Ook al is de stageplek niet helemaal naar wens. Je ontwikkelt een aantal basisvaardigheden die de beroepspraktijk van een leerling verwacht, zoals communicatieve en sociale vaardigheden, samenwerken, op tijd komen, een positieve werkhouding aannemen. Kortom, met je ervaringen op de werkvloer kun je een bewustere keuze maken voor je mbo-opleiding of toekomstig beroep.”

Passende stageplek

Leerlingen die geen stageadres konden vinden, zijn met hulp van school toch aan een passende stageplek gekomen. Homam kon terecht bij ict op Metameer jenaplan. “Ik vind het leuk om met computers te werken, vooral de hardware. Dat heb ik ontdekt tijdens mijn stage.” Homam is gemotiveerd. Hij heeft zich ingeschreven voor een ict-opleiding niveau 4 om daarna nog hbo te gaan doen.

Dieren versus mensen

Maaike weet al lange tijd dat ze graag met dieren wil werken. Ze liep stage bij een paardenmanege. “Ik ben erachter gekomen dat ik niet alleen met paarden wil werken. Ik wil liever met verschillende dieren werken. Het liefst kleine huisdieren.” Maaike heeft zich ingeschreven voor twee dierenartsassistentopleidingen om later haar definitieve keuze te maken.
Sidra wil juist graag met mensen werken en had graag stage willen lopen bij een psycholoog. Dat ging niet. Daarna nam ze zelf contact op met de Big Bazar. Na een wat moeizame start voldeed de stage aan haar verwachtingen. “Ik vond het leuk om met mensen samen te werken.” Maar haar studiekeuze is na haar stage niet veranderd: opleiding tot sociaal werker.

← Terug naar overzicht