Ons onderwijs

Waar staan wij voor?

Wij richten ons onderwijs zo in, dat jij op een passend niveau een diploma haalt en daarbij een goede vervolgkeuze maakt. We geven je hierbij invloed op je eigen leerproces. Als dat proces goed is, zijn de resultaten dat namelijk ook. 

Onderwijsaanbod Stevensbeek

Tweejarige brugperiode

In de onderbouw hebben we (tweetalig) havo/vwo, mavo/havo en twee typen vmbo-klassen: de reguliere vmbo-klas en de vmbo-plusklas voor wie baat heeft bij een kleinere groep.

We houden rekening met de verschillen tussen leerlingen en bieden de stof op verschillende niveaus aan in klassikale lessen, thema’s, workshops, presentaties en projecten. Onze leerlingen werken ook in open leercentra die zijn ingericht voor verschillende leer- en werkstijlen.

In de loop van de twee jaren is er volop gelegenheid om samen te bepalen welke vervolgopleiding het best bij jou past.

Loopbaanoriëntatie en -begeleiding

Vanaf de derde van het havo en vwo werk je met de methode dedecaan.net. Je werkt aan opdrachten om je te oriënteren op je profiel- en studiekeuze. “Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik?” Ook vind je er informatie over alle opleidingen, studeren in het buitenland en actuele zaken rondom Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB). Zo heb je een goede basis voor het maken van keuzes in jouw schoolloopbaan. Ouders/verzorgers kunnen zich hier ook voor registreren en met je meekijken.

Havo en vwo-bovenbouw

Vanaf het vierde leerjaar van havo en vwo ga je steeds zelfstandiger aan de slag. Je hebt nog wel regelmatig contact met je mentor (en ouders/verzorgers) over je ontwikkelingen, maar je focust je nu meer op het verdiepen van de leerstof en het uitwerken van je onderzoekvaardigheden.

In onze bovenbouw kennen we vier profielen:

  • Cultuur en Maatschappij
  • Economie en Maatschappij
  • Natuur en Gezondheid
  • Natuur en Techniek

Tweetalig onderwijs

Als tto-leerling is het heel natuurlijk om Engels te spreken, schrijven, lezen en verstaan. Je hebt een brede, open blik en voelt je thuis in een wereld vol culturele verschillen. Met een tto-certificaat op zak heb je straks bovendien een stapje voor in het vervolgonderwijs. Je bent goed voorbereid op jouw toekomst in een steeds internationalere samenleving.

meer over tweetalig onderwijs

 

Vmbo 3 en 4

Vmbo-leerlingen stromen aan het einde van het tweede jaar door naar een derde klas basisberoepsgerichte leerweg (b), kaderberoepsgerichte leerweg (k) of theoretisch/gemengde leerweg (tg).

In de theoretisch/gemengde leerweg volg je het profiel D&P. Ga je naar de basisberoepsgerichte of kaderberoepsgerichte leerweg? Dan kun je kiezen uit drie profielen, waarin je aan de slag gaat:

  • PIE (Produceren, Installeren & Energie)
  • D&P (Dienstverlening & Producten)
  • Z&W (Zorg & Welzijn)

Loopbaanoriëntatie en -begeleiding

Loopbaanoriëntatie en -begeleiding in het vmbo begint al vanaf de brugklas. Je mentor helpt je daarbij en je start met de methode Proeftuin. In leerjaar 2 doe je mee aan On Stage. Ook neem je een kijkje bij de vmbo-profielen Z&W, PIE en D&P. Kies vooral wat je aanspreekt en wat bij je past. Voor je vervolgopleiding is het heel belangrijk welke vaardigheden je ontwikkelt. Je kunt met ieder profiel bij bijna alle vervolgopleidingen in het mbo terecht.

Vanaf de derde werk je in de mentorlessen met de methode Intergrip. Je werkt aan opdrachten om je te oriënteren op je vervolgopleiding. Aan de hand van de vragen: “Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik?” krijg je een steeds beter beeld van jezelf. Je ontwikkeling houd je bij in een loopbaandossier. Dat neem je mee naar het mbo. Verder zijn er in de bovenbouw de stages, meeloopdagen, excursies en LOB-gesprekken met je mentor. Zo leg je een goede basis voor het maken van keuzes in jouw schoolloopbaan.

Sterk Techniekonderwijs

Samen met verschillende partners in de regio Land van Cuijk en Noord Limburg werken we aan sterk, aantrekkelijk en innovatief techniekonderwijs dat vmbo-leerlingen goed voorbereidt op een opleiding en werk in de regio. Denk aan experimenteren met robotica en domotica techlabs, levensechte praktijkopdrachten, bedrijfsbezoeken en verbredingslessen. Op vmbo-theoretisch/gemengd kun je kiezen voor het vak Technologie & Toepassing. Je werkt dan met technologische toepassingen aan technologische oplossingen voor echte praktijkproblemen.

Vmbo On Stage

Om je kennis te laten maken met alle beroepen en erachter te komen of een beroep iets voor je is, organiseren we samen met andere scholen in de regio Vmbo On Stage. Noteer 11 maart 2021 alvast in je agenda. Check de flyer van afgelopen schooljaar.

Ondersteuning

Onze mentoren begeleiden je intensief en houden namens de docenten alle resultaten en ontwikkelingen bij, die ze regelmatig ook met ouders/verzorgers bespreken. Wie extra ondersteuning nodig heeft, kan contact opnemen met onze zorgcoördinator Tim Engel, t.engel@metameer.nl.

Lees meer in de Schoolgids.

Onze school in cijfers

Hoe veilig is onze school? Wat zijn de examenresultaten? Hoe doen onze leerlingen het in het vervolgonderwijs? Lees het hier.

Ons Schoolplan 2019-2023 laten we zien hoe we aan de verdere ontwikkeling van ons onderwijs werken.