Nieuws

Meesterproef afleggen bij Technologie en Toepassing

Ontwikkel een tondeusehouder, een virtualrealitybril, voorlichtingsfilmpjes over ecologische bestrijdingsmethoden of bedenk een systeem om iets sneller en makkelijker van A naar B te verplaatsen. Metameerleerlingen bedenken moderne, technologische toepassingen die een bedrijf wil uitvoeren. De vierdejaars vmbo theoretisch/gemengd van de locatie Stevensbeek doen komende weken hun meesterproef. Zij sluiten daarmee als eersten op Metameer hun keuzevak Technologie en Toepassing af en helpen een bedrijf verder.

Jordy Kleijn (15) is super enthousiast: “Het is een kei leuk vak! Je werkt én praktisch én met de computer. Het is het enige vak waar je echt bezig bent met de praktijk. Ik vind het ook fijn om samen te werken.”

Ontwerpend leren

Technologie en Toepassing (T&T) is een spannend, nieuw vak waarmee Metameer vorig jaar in een pilot is gestart in Stevensbeek. Dit jaar sluit de eerste groep vmbo-leerlingen dit vak af met een meesterproef die meetelt voor hun schoolexamen. De vierdejaars voeren zelfstandig een eindopdracht uit voor een bedrijf. Ze brengen hun opgedane kennis en vaardigheden met onder andere de micro:bit (minicomputer), 3D-programmasoftware en videobewerking in de praktijk. Docenten Jeroen Weerts en Joop van den Hoogen zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling van dit vak.

Docenten Joop van den Hoogen en Jeroen Weerts: “Metameer maakt gebruik van de didactiek van ontwerpend leren. Leerlingen onderzoeken een vraag van een bedrijf, ontwerpen en creëren een prototype, gaan dit testen, verbeteren het product en presenteren het resultaat aan de opdrachtgever. Collega’s van buiten onze school zijn nieuwsgierig naar onze ervaringen. Ze zien dat het werkt.”

Technologie is overal

Bij T&T ervaren leerlingen dat techniek en technologie overal aanwezig is. Ze beginnen met kleinere opdrachten om kennis op te doen en vaardigheden te oefenen. Leerlingen leren plannen, kijken naar wat een bedrijf nodig heeft en komen met eigen creatieve ideeën en technologische oplossingen. Voor de meesterproef zochten leerlingen hun eigen bedrijf. Enkele voorbeelden van bedrijven als Lely, Rit Bandenservice, de Haarwinkel Overloon, Reintjes Bloemen werken mee. Tijn Janssen (15) kreeg van Jakom in Cuijk de opdracht een laptoptrolley te ontwerpen.

Tijn Janssen: “Technologie en Toepassing is een leuk, leerzaam en interessant vak. Bedrijven kunnen iets doen met wat ik maak.”

Vak van de toekomst

Gemotiveerde leerlingen en enthousiaste bedrijven maken dat Metameer de komende jaren dit vak verder gaat ontwikkelen, verdiepen en uitbreiden. Technologie en Toepassing bereidt leerlingen voor op hun toekomst.

← Terug naar overzicht