Nieuws

Tweetalig onderwijs beoordeeld door Nuffic

Metameer bereidt leerlingen van het tweetalig onderwijs voor op een internationale toekomst. Leerlingen beheersen de Engelse taal uitstekend, ontwikkelen een brede blik op de wereld en kunnen goed reflecteren op hun (taal)ontwikkeling in een portfolio. Nuffic is onder de indruk van de kwaliteit van de volledige vijf- en zesjarige tweetalige havo- en vwo-opleiding op Metameer Stevensbeek. De school voldoet ruimschoots aan de standaarden voor een TTO Senior School en behoudt dus dit predicaat. Zo bleek uit de visitatie van het Nuffic, die maandag 1 februari plaatsvond.

Colinda van der Zande, tweetalig havo 5-leerling: “Je leert veel over andere mensen en culturen. Ook vind ik de portfolio’s in de onderbouw fijn als reflectie op je (taal)ontwikkeling. En natuurlijk de docenten! Een goeie docent maakt alles toch net wat beter.”

Internationalisering

Vanwege de situatie met corona bezocht een commissie van Nuffic online lessen van het tweetalig havo en vwo in Stevensbeek. Ook sprak zij met leerlingen, collega’s en directie over de ontwikkelingen. Dat er op Metameer in coronatijd goed gekeken is naar (online) alternatieven voor het internationaliseringsprogramma vond de commissie een krachtig voorbeeld. Via skype hebben tto-leerlingen toch contact met partnerscholen in bijvoorbeeld India en Duitsland.

Thijs Steinmann, tweetalig vwo 6-leerling over zijn gesprek met de commissie: “Tijdens het gesprek heb ik het bijvoorbeeld gehad over de Junior Speaking Contest. Over het feit dat we in de bovenbouw nog steeds een ontwikkelportfolio hebben. Dit is wel iets wat ik goed vind. Ook het feit dat de docenten je goed helpen met het Engels spreken heb ik benoemd.”

Directeur Jaap Folkersma vult aan: “Waar een school groot in kan zijn… Een visitatie blijft een spannend en belangrijk moment waarin leerlingen en collega’s kunnen laten zien waar ze al die jaren zo hard aan gewerkt hebben. De sfeer tijdens de gesprekken was vanaf het begin goed. Complimenten aan alle leerlingen en collega’s, want we doen dit samen.”

Visitatie

Als gecertificeerd tto-school wordt Metameer periodiek beoordeeld door het Nuffic, landelijk instituut voor onder andere tweetalig onderwijs. De visitaties hebben tot doel om scholen te ondersteunen in de ontwikkeling van hun tto en de kwaliteit van tto in Nederland te bewaken. Een tto Senior School biedt het gehele onder- en bovenbouwtraject tto volgens de standaard aan. Metameer voldoet aan deze standaard.

← Terug naar overzicht