Nieuws

Metameer draait de rollen om! Ouders in de klas.

Ouder-kindwisseldag

Op vrijdag 8 oktober draaide Metameer de rollen om. Ouders namen met veel plezier plaats in de klaslokalen. Weer voor één keer terug naar de middelbare school. We gaven ouders van alle leerlingen deze unieke kans om te zelf te ervaren waarmee hun kind zich op school bezighoudt. Leerlingen mochten tijdens de ouder-kindwisseldag hun plaats in de klas laten innemen door een ouder.

Pauze in de aula tussen de pubers

Hoe is het om leerling te zijn op Metameer? Niet uitgelegd met een presentatie, maar door ouders zélf plaats te laten nemen in de klas. Ook de pauzes brengen ze door tussen de pubers. Een aantal ouders was best zenuwachtig voor deze dag. Het voelde als hun eerste schooldag. Ze waren goed voorbereid en geïnstrueerd door hun zoon of dochter: samen huiswerk gemaakt, inlogcodes van internet en de iPad meegekregen en het broodtrommeltje gevuld.

Een ‘normale’ lesdag

Hoe zag deze bijzondere lesdag er nu eigenlijk uit? Heel gewoon: precies zoals een normale lesdag. Ouders volgden het lesrooster van hun kind, ze hingen bij binnenkomst hun jas op in de garderobe en ze werden gevraagd om met de fiets naar school komen. Bij de ingang hoorden we ouders al zeggen: “ik hoop dat ik niet te laat kom, anders krijg ik een uurtje” en “in welk lokaal moet ik zijn?”

Ook belangrijk het huiswerk voor die dag moest gewoon gemaakt zijn, bij voorkeur mede door degene die de les volgde (in de meeste gevallen dus ook de ouder). Een ouder merkte op “deze opdracht is best pittig, wat knap dat mijn dochter dit al zo goed kan”.

De afspraken over het huiswerk en de toetsen dienden de ouders ook door te geven aan hun kind. Dus het hele complete plaatje van een lesdag moest gevolgd worden. Reken maar dat deze dag tijdens het avondeten voor een levendige conversatie heeft gezorgd. Een vader gaf aan “nu begrijp ik mijn zoon beter. Het is best pittig wanneer je 7 lessen op een dag hebt en steeds weer andere en nieuwe info tot je krijgt. Dit geeft mij ‘voer’ om over in gesprek te gaan met mijn zoon”.

Samen herinneringen maken

De ouder-kindwisseldag ervaarden ouders als bijzonder fijn. Vooral omdat vorig jaar deze dag vanwege corona niet doorging. Ouders zijn erg te spreken over de mogelijkheid die wij bieden om een kijkje te nemen. Sommigen hadden verwacht dat de docenten ‘speciale’ lessen zouden geven maar dat gebeurde juist niet. Iedere docent gaf gewoon z’n les. We hoorden van verschillende kanten complimenten voor de docenten “het is voor een docent hard werken om elke les weer vol energie te geven”. Kortom ouders vonden het leuk. Er is veel veranderd sinds zij naar school gingen. Bijvoorbeeld werken met een iPad, veel persoonlijk onderwijs met aandacht voor het kind en veel samenwerking. Schoolverhalen waarmee een kind thuiskomt, krijgen door deze dag iets herkenbaars. Ouders kunnen er na deze ouder-kindwisseldag op onze school over meepraten!

← Terug naar overzicht