Nieuws

Leerlingen vmbo-tg tijdens bèta-tournament aan de slag met aardappelen

Op 2 februari reisden de drie vierdejaars leerlingen Sven, Mike en Xavi van vmbo-tg samen met docenten Pieter Bongarts en Anne Veenman af naar het Summa Laboratorium op het TU-terrein in Eindhoven. Hier vond de tweede editie van het bèta-tournament plaats.

Het toernooi voor de technici van de toekomst, waaraan leerlingen van scholen uit de regio Zuidoost-Brabant deelnemen. Leerlingen gaan per school onderling de strijd aan met opdrachten van biologie, natuurkunde en scheikunde. Ze leren zo vakoverstijgend werken met een opdracht van het bedrijfsleven.

De leerlingen gingen dit jaar aan de slag met de opdracht van aardappelfabrikant Agristo ‘het uitzoeken van de meest geschikte aardappel om friet van te maken’. Gestoken in witte labjassen en met veiligheidsbrillen op de neus werd in het Summa laboratorium in verschillende proefopstellingen gewerkt met aardappelen. Studenten van de Fontys lerarenopleiding keken over de schouders mee en beoordeelden de resultaten. De eerste plaats was voor Pius X, gevolgd door het Udens college.

Marcel van den Heuvel, docent scheikunde / natuurkunde en medeorganisator van het bèta-tournament: “Ik ben trots op onze leerlingen en hun inzet voor dit tournament. Het zou mooi zijn als we dit toernooi nog verder kunnen uitbreiden naar een grotere regio en dat er nog meer scholen meedoen.”

Het bèta-tournament

Meer over het bèta-tournament: Twee jaar geleden hebben Metameer, het Montessori College, het Summa Laboratorium en de lerarenopleiding van Fontys het initiatief genomen om samen te gaan werken in het enthousiasmeren van vmbo-leerlingen voor de verschillende bètavakken. Een mooie samenwerking tussen vmbo, mbo en hbo. In 2020 vond voor de eerste keer het tournament plaats. Vorig jaar kon het tournament vanwege corona geen doorgang vinden, maar dit jaar vond het tournament voor de tweede keer zeer succesvol plaats. Inmiddels hebben zich al meer belangstellenden gemeld. Zie ook de website www.beta-tournament.nl.

School van de Toekomst

Metameer is op verschillende vakgebieden bezig met de toekomst van leerlingen. Er is zowel aandacht voor de bètavakken, Techniek en Technologie en Zorg en Welzijn maar ook het tweetalig onderwijs, kunst en cultuur en taalonderwijs in het algemeen. Iedere leerling wordt daardoor begeleid in de keuze die bij hem of haar past.

Foto: Leerlingen aan de slag op het bèta-tournament

← Terug naar overzicht