Nieuws

Havo-4 leerlingen kunnen kiezen voor praktijkgerichte vakken

Voor vierdejaars havoleerlingen van Stevensbeek is het vanaf dit schooljaar mogelijk om te kiezen voor een praktijkgericht vak. Metameer biedt twee praktijkgerichte varianten aan. Eén praktijkgerichte variant is gericht op technologie en de andere op maatschappelijke dienstverlening.  De leerlingen voeren opdrachten uit voor opdrachtgevers van zowel binnen als buiten de school.

Zelf bedenken, maken en uitvoeren!

Binnen de Technologievariant ontwerpen en ontwikkelen leerlingen innovatieve en technologische oplossingen voor de uitdagingen van de maatschappij van de toekomst. Binnen de Maatschappijvariant denken leerlingen mee over de inrichting van de samenleving en specifiek het werken met mensen. Het is de bedoeling dat de leerlingen zelf het hele proces van bedenken, maken en uitvoeren voor hun rekening nemen. Leerlingen leren daarnaast ook algemene praktijkgerichte vaardigheden zoals communiceren, zelfsturing en samenwerken.

Kevin Nielen, 4de jaars havo, heeft gekozen voor het praktijkgerichte programma technologie: “Ik vind het fijn dat ik nu op de havo ook een technisch vak kan kiezen. Ik wil later de techniek in en kan me daar nu al op voorbereiden.”

Een van de initiatiefnemers Joep Gilissen, teamleider havo bovenbouw: “Het praktijkgerichte programma havo werkt motiverend voor onze leerlingen omdat ze de theorie in de praktijk gaan toepassen. Daarnaast zorgt het voor afwisseling in het lesprogramma. Er komt in principe meer balans tussen wat leerlingen denken en doen. Tot slot wordt de samenwerking met onze partners in de regio verder vormgegeven. Voor beide partijen een win-winsituatie!”

Doorlopende leerlijn

Onderbouwleerlingen volgen op Metameer al het vak Loopbaanoriëntatiebegeleiding-praktijk. Door het aanbieden van praktijkgerichte vakken in de havo-bovenbouw ontstaat een doorlopende leerlijn ten aanzien van loopbaanoriëntatie en praktische vaardigheden. Daarnaast bereiden zij zich hiermee voor op het HBO. Het onderwijsaanbod is voortdurend in ontwikkeling en gericht op de toekomst van de leerling en school èn sluit aan bij maatschappelijke vragen en ontwikkelingen.

Foto: Docent Marcel van den Heuvel in gesprek met havoleerlingen Tijn Rijk en Kevin Nielen over een praktijkopdracht.

Fotograaf: Joep Gilissen

← Terug naar overzicht