Nieuws

Metameer en collega-scholen werken samen en delen kennis

Hoe vaak krijg je als school de kans om in de figuurlijke keuken van een andere school te mogen kijken? Vergis je niet, dit gebeurt steeds vaker. Aan scholen in Noordoost-Brabant werd deze kans geboden tijdens de AOS-kennisconferentie op het Zwijsen College in Veghel. Ook Metameer greep deze kans om een aantal initiatieven in de schijnwerpers te zetten en te delen met collega-scholen. Leerlingen op Metameer zien deze innovaties terug in de manier waarop ze les krijgen en getoetst worden. Metameer is op een vernieuwende manier bezig met onderwijs.

Collegiale gesprekken en samen kennis delen

De middag stond in het teken van collegiale ontmoetingen. Aan de hand van een inspirerende lezing door hoogleraar Paul Iske over ‘Briljante mislukkingen’ en presentaties en workshops door de deelnemende scholen en bovenal het collegiale gesprek werden kennis en ervaring uitgewisseld.

Workshops vanuit Metameer

Vanuit de regio Land van Cuijk en Maasduinen namen Metameer, het Merletcollege en het Elzendaalcollege deel aan de conferentie. Metameer was goed vertegenwoordigd omdat ze als School van de Toekomst steeds bezig is met nieuwe ontwikkelingen en deze graag deelt met andere scholen. Vanuit die gedachte verzorgde Metameer een aantal interessante workshops en presentaties. Wist u dat Metameer jenaplan Boxmeer een van de weinige scholen is, die het jenaplanonderwijs op het voortgezet onderwijs aanbiedt. Ook was er veel aandacht voor Technologie & Toepassing met het proces van idee tot realisatie in het bijbehorende Techlab. Metameer werkt daarnaast met leerlingacteurs waarbij de leerlingen oefenen met verschillende schoolsituaties en feedback geven aan docenten maar ook aan onderwijsassistenten en andere ondersteuners. In het Atelier 127 gaan leerlingen aan de slag met zelfstandig werken, dit naast de hoor- en werkcolleges. Door dit alles krijgen leerlingen een goede voorbereiding op het vervolgonderwijs en de toekomst. Collega-scholen toonden veel belangstelling voor de onderwijsontwikkelingen op Metameer.

Maar er was meer…

De deelnemers bezochten interessante workshops en presentaties van andere scholen, zoals het geven van positieve aandacht en het werken met robots. Er was volop keuze. Teamleider Joep Gilissen van Metameer: “Mooi om te zien dat er een berg aan kennis in het werkveld aanwezig is. Zonde om daar niet van te leren!”. Tijdens deze conferentie werden veel nieuwe contacten tussen docenten van de deelnemende scholen gelegd. Deze middag heeft bijgedragen aan het verhogen en verruimen van kennis maar ook om te komen tot nieuwe inzichten. Inzichten in de School van de Toekomst waar onderwijs steeds in ontwikkeling is en waar, door krapte op de arbeidsmarkt, samenwerking steeds belangrijker wordt. Metameer denkt samen met andere scholen na over samenwerking en betrokkenheid. Samenwerken en kennis met elkaar delen.

← Terug naar overzicht