Nieuws

Metameer kleurt paars op Paarse Vrijdag

Vier de liefde. Draag Paars”. De teksten op onder andere polsbandjes zijn een belangrijke zichtbaarheidsactie voor Paarse Vrijdag. Op vrijdag 9 december werd op geheel Metameer stil gestaan bij deze bijzondere viering van de liefde. Op deze dag, elk jaar op de tweede vrijdag in december, zet de GSA zich in voor seksuele- en genderdiversiteit als de norm. Ook Metameer kleurde paars; de leerlingen en docenten droegen zoveel mogelijk paarse kleding en toonden zo hun solidariteit met de LHBTQIA+ gemeenschap. Stickers werden uitgedeeld, vlaggen waren opgehangen en de aula’s van beide locaties waren prachtig gedecoreerd. Er klonk muziek en er waren informatiemarkten. Kortom een feestelijke dag!

Ook in de week voor Paarse Vrijdag werd in de lessen aandacht besteed aan seksuele – en genderdiversiteit.  Want sommige mensen vallen op vrouwen, anderen op mannen en weer anderen op allebei. Maar ook vallen sommige mensen op niemand en weer anderen worden verliefd op meerdere mensen tegelijk. Het maakt allemaal niets uit! Iedereen moet kunnen zijn wie die is.

Regenboog lekkernij

“Een zakje Skittles is de regenboog lekkernij bij uitstek, daarom ontvangen alle leerlingen vandaag dit snoepzakje. Een klein gebaar dat hopelijk tot nieuwsgierige en grootse gesprekken gaat leiden. ” zegt docent Sjoerd van Lierop, een van de initiatiefnemers van de viering van Paarse Vrijdag op Metameer Stevensbeek. “Paarse Vrijdag is niet alleen belangrijk om aandacht te vragen voor de LHBTQIA+ gemeenschap maar ook om te vieren wat al bereikt is.”.

Respect voor iedereen

“Een belangrijke boodschap van Paarse Vrijdag is om vrij te zijn wie je bent. Je geaardheid maakt je niet minder mens. Iedereen heeft een omgeving nodig om zich comfortabel te voelen en zichzelf te zijn. Ook hier op school.”, zegt docent Bart Cochet van de GSA van Metameer jenaplan Boxmeer.  De GSA-leerlingen hebben ook hun boodschap voor Paarse Vrijdag opgesteld: “Heb respect voor elkaar, vier de onderlinge verschillen. Juist deze verschillen maken ons uniek. Je hoeft het niet volledig met elkaar eens te zijn, maar de basis is respect.” Aan deze boodschap van de leerlingen kan nog weinig toegevoegd worden.

Wat is de GSA?

De letters GSA staan voor Gender and Sexuality Alliance: een verbond tussen allerlei seksuele oriëntaties, sekses, gender identiteiten en genderexpressies.  De GSA is er voor iedereen! Op beide locaties van Metameer is een GSA actief. Dit is een groep scholieren die vindt dat iedereen op school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of verantwoorden.  Centraal op Paarse Vrijdag staat het contact tussen leerlingen. Zij laten elkaar zien wat de norm op school is ten aanzien van gender en seksualiteit. Achter de schermen zijn de enthousiaste docenten belangrijk die hier in hun lessen aandacht aan besteden.

Op Metameer ‘School van de Toekomst’ is iedereen welkom en mag iedereen, zonder vooroordelen veilig zichzelf zijn. Op Paarse Vrijdag vieren wij samen dit feestje!

Foto: GSA Metameer viert Paarse Vrijdag met een informatiemarkt

← Terug naar overzicht