Nieuws

OMO-TROTS OP prijs voor ISK/EOA-leerlingen

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op donderdag 22 juni mochten Metameer-docenten Puck Rougoor en Gerda Arts namens alle ISK-leerlingen van Metameer Stevensbeek ‘De TROTS-OP prijs’ in ontvangst nemen. Jos Kusters, voorzitter van de Raad van Bestuur van OMO, overhandigde een cheque ter waarde van €1000,-.

Het OMO-bestuur had net als vorig jaar de ‘TROTS OP’ wedstrijd uitgeschreven waar alle ISK-leerlingen van al hun middelbare scholen aan mee mochten doen. De Metameer-docenten sloegen de handen ineen en bedachten twee leerzame, leuke en creatieve opdrachten voor hun leerlingen, vluchtelingen uit o.a. Oekraïne, Eritrea, Syrië, Egypte, Turkije.

Robots, helden van de toekomst

In de lessen gingen de leerlingen aan de slag met het thema ‘Robots, helden van de toekomst’. De leerlingen moesten nadenken over de toekomst van de mens en de wereld. Er is ontzettend veel gaande op verschillende vlakken en genoeg ruimte voor verbetering. Welk probleem gaat hen nauw aan het hart en zouden zij graag aanpakken? Voor dit probleem ontwierpen ze een robot en deze werd vervolgens geplaatst in de desbetreffende omgeving. Elke leerling schreef een tekst waarin ‘het probleem’ werd toegelicht. Vervolgens werden de robots als animatie in een canva-bestand geplaatst.

Maskers

Tijdens de lessen NT2 (Nederlands als tweede taal) werkten de leerlingen aan het thema ‘Vrije vogels’. Na een brainstormsessie en een PowerPointpresentatie met tekst- en muziekfragmenten en beelden uit o.a. de kunst, kwamen de leerlingen zelf met verhalen en voorbeelden uit hun eigen land, waar een vogel vaak als nationaal symbool voorkomt. Hun eigen ervaringen, de beelden, verhalen, (muziek-)teksten en gedichten gaven genoeg inspiratie om aan de slag te gaan met het maken van een vogelmasker.

communiceren

Docenten Gerda Arts en Puck Rougoor zijn van mening dat creatief bezig zijn bij uitstek een geschikt middel is om je te uiten. Je wordt dan niet belemmerd in het beheersen van de geschreven of gesproken taal. Puck: “Sommige leerlingen zijn pas kort geleden op onze school gestart en vinden het dan nog moeilijk om te spreken of iets op te schrijven. Dan is ‘lekker creatief bezig zijn’ een welkome afwisseling tussen al die uren Nederlands”. Gerda: “En wat ik zo waardevol vind, is dat ze elkaar gingen helpen als ze niet wisten hoe ze verder moesten. Daardoor is er een hechte band ontstaan tussen leerlingen. Zo leren ze dat taal (in welke vorm dan ook) belangrijk is om te kunnen communiceren met elkaar en dat communicatie kan leiden tot vriendschap. Maar het allerbelangrijkste is toch hoe enorm trots ze zijn op wat ze hebben gemaakt. En dat ze dan ook nog zo’n enorme prijs winnen, dat is dan een extra opsteker!”

Puck Rougoor: “We gaan het geld in het begin van het nieuwe schooljaar besteden aan een leuke activiteit voor alle ISK-leerlingen. Mooi om daar het jaar mee te kunnen starten”.

← Terug naar overzicht