Nieuws

Leerlingen Elzendaalcollege-Metameer kiezen hun Tweede Kamer

Een dag voor de Tweede Kamerverkiezingen brachten derdeklassers en hoger van het Elzendaalcollege-Metameer hun stem uit. Dinsdag 21 november vonden op de locaties Boxmeer, jenaplan en Stevensbeek de scholierenverkiezingen plaats. Deze schaduwverkiezingen worden georganiseerd door ProDemos. Lokalen waren ingericht als stemlokaal. De gemeente stelde stemhokjes beschikbaar waar 1649 leerlingen het vakje bij hun politieke voorkeur rood kleurden of een blanco stem uitbrachten.

Stembiljetten worden uitgedeeld voor de scholierenverkiezingen.

Burgerschap

In aanloop naar de verkiezingen bereidden leerlingen zich voor in de les maatschappijleer of met de mentor. Ze kregen uitleg over hoe de scholierenverkiezingen in hun werk gaan en hoe een democratie werkt. Ook verdiepten sommigen zich in een politieke partij. Een bezoek aan de Tweede Kamer staat later dit jaar nog op het programma. Docent Jan Vermunt: “Door mee te doen aan de verkiezingen willen we leerlingen stimuleren om na te denken over het democratisch proces en ze laten kennismaken met hun (toekomstige) rol daarin. Ook leren ze hun mening vormen over relevante maatschappelijke thema’s.” De school is de ‘oefenplaats’ voor leerlingen om zich te ontwikkelen als burger.

Havist Isis Pennings (18) brengt haar stem uit voor de scholierenverkiezingen in Stevensbeek.

Eerste keer stemmen

Isis Pennings (18) zit in havo 5. Ze brengt haar stem uit voor de scholierenverkiezingen in Stevensbeek. Over de scholierenverkiezingen zegt Isis: “Ik vind het wel leuk. Omdat je als jongeren meer erover na gaat denken op welke partij je kunt stemmen als je 18 wordt.” Morgen mag ze zelf voor de eerste keer ‘echt’ naar de stembus. Ze stemt Groenlinks/PvdA. “Ik heb mij ingelezen in hun standpunten en mijn ouders gevraagd wat zij vonden.” Het volgend kabinet mag van haar meer geven om de mensen.

Dichterbij huis

Docent Rosa den Oudsten geeft les aan derde- en vierdejaars vmbo in Stevensbeek en Boxmeer. Ze sprak met hen o.a. over de partijprogramma’s in haar lessen maatschappijleer. “Ik probeer de politiek dichter bij de jongeren te halen in de les. Door met ze te praten over onderwerpen die bij hen leven.”

De landelijke uitslag en de uitslag per school is terug te vinden op https://stem.scholierenverkiezingen.nl/uitslagen. De uitslag voor Elzendaalcollege-Metameer is als volgt: 1 PVV 2 Forum voor Democratie 3 BBB.

← Terug naar overzicht